Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vasaloppet 2019 kan bli en lång sällskapsresa med mycket nysnö i spåret. Bilden från starten 2016. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.
Vasaloppet 2019 kan bli en lång sällskapsresa med mycket nysnö i spåret. Bilden från starten 2016. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Vasaloppet kan bli en lång sällskapsresa

Det ser ut som att 2019 års upplaga kommer att bli en lång sällskapsresa med en stor klunga. Med en väderprognos som pekar på mycket nysnö talar allt för det.
– Jag tror det kan vara 20 åkare med in på upploppet, säger fjolårssegraren Andreas Nygaard när han intervjuas av SVT dagen innan loppet.

Herrklassen
I fjol var 19 åkare med till spurten på Vasagatan och då Andreas Nygaard exploderade och vann spurten 3 sekunder före överraskningen Bob Impola som låg i tät in på upploppet. De  19 åkarna i tätklungan var i mål inom 19 sekunder varav de de 15 första inom åtta sekunder.

Med ett före med mycket nysnö och så kan klungan som är med till slutet i år bli än större i år.

När det väl ska avgöras så kan vi ändå förvänta oss att fjolårssegraren Andreas Nygaard med sin vassa finish mycket väl kan ta sin andra raka seger.

Utmanare finns förstås. Totalledaren i Ski Classics, Nygaards teamkompis i Team Ragde Eiendom Tord Asle Gjerdalen, är förstås en. Hela Team BN Bank: Petter Eliassen (vinnare 2015) Morten Eide Pedersen, Öystein ”Pölsa” Pettersen och Simen Östensen. Team Koteng med fjolårstrean Stian Hoelgaard, Tore Björseth Berdal, Chris André Jespersen och trefaldige vinnaren John Kristian Dahl.

Största svenskhoppet är Oskar Kardin, östersundaren i Team Ragde Eiendom, som liger femma i Ski Classics-totalen. Tre åkare från Lager 157 Ski Team som vill och kan blanda sig i slutstriden är Anton Karlsson, Andreas Holmberg och Emil Persson.

Vad kan trefaldige vinnaren Jörgen Brink göra. 45-åringen som gör sin sista satsning mot en fjärde Vasaloppsseger var fyra i fjol och har visat gryende form de sista veckorna

Fjolårstvåan Bob Impola, Team Serneke, sa innan säsongen att det räcker med att vara i form en dag om året. Vi får se om han har den dagen i morgon.

Fler namn vi kommer få se i toppen är till exempel: Ilya Chernousov, Ed System Bauer Team, Anders Aukland, Team Ragde Eiendom, Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet, Ari Luusua, Team Mäenpää, Oscar Persson, Team Serneke och Klas Nilsson, Team Igne.

Damklassen
I damklassen handlar det om en handfull åkare som gör upp om segern. Blir förhållandena riktigt besvärliga kan damåkarna åka med länge längst bak i en stor klunga. Kanske blir det som 2007 när damvinnaren Elin Ek var mindre än fem minuter efter segraren Oskar Svärd på 92:a plats.

Allt talar för att kampen om segern står mellan fyra tidigare vinnare och en som jagar sin första seger. Det handlar om Lina Korsgren som vann i fjol, Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, segrare 2017, Katerina Smutna, Ed System Bauer Team, vinnare 2016 och Laila Kveli, Team Tynell, som triumferade både 2013 och 2014. Samt Astrid Öyre Slind, Team Koteng. Norskan som blev tvåa på Kaiser Maximilan Lauf och trea på Marcialonga i vinter.

Vi ska inte heller glömma bort Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Ragde Eiendom, tvåa på La Diagonela i vinter.

 

Siste nyheter

Snart drar tredje säsongen av Snö & Tö Rullskidstour igång. FOTO: Snö & Tö.

Snö & Tö Rullskidtour drar igång 4 maj

För tredje året i rad genomförs Snö & Tö Rullskidtour med deltävlingar och Stockholms- och Upplandstrakten. – Intresset för årets tävling är stort och vi från Snö & Tö och arrangerande klubbar har so...
2015. Nästa vinter får vi se Petter i Team Ragde Eiendom.  FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Eliassen till Team Ragde Eiendom

Petter Eliassen gjorde i vintras en stark comeback i Visma Ski Classics med segrar i Marcialonga, Kaiser Maximilan Lauf och Birkenbeinerrennet. Nu är Petter klar för ett nytt lag nästa vinter - Team ...
Starten på Grönklitt Hill Climb med åkare i alla åldrar. FOTO: Marcus Laggar.

Blandat startfält på Grönklitt Hill Climb

Grönklitt Hill Climb på påskdagen såg ett blandat startfält klättra upp till Toppstugan i Grönklitt. – Familjer, barn, ungdomar, tjejer, killar, utklädda och elit på samma startlinje. Glädjande och r...