Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson på pallen efter VM-silver på stafetten i Östersund. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.
Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson på pallen efter VM-silver på stafetten i Östersund. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Från guldläge till silver för Sverige

Det var guldläge för Sverige i damstafetten vid skidskytte-VM i Östersund.
På sista skyttet rann guldet ifrån Sverige när Hanna Öberg fick använda alla tre extraskott.
Norge vann guldet 24 sekunder före Sverige.
– Silver är fantastiskt, det är jättebra, men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag är lite besviken, sa Öberg till SVT.

Sverige hade guldläge när Hanna Öberg gick ut på sista sträckan efter toppeninsatser av Linn Persson, Mona Brorsson och Anna Magnusson.

Öberg fick använda ett extraskott i liggande och Norge med Marte Olsbu Röiseland närmade sig. Till det avgörande stående skyttet hade dock Hanna fortfarande en klar ledning.

När Hanna efter fyra träffar med fem skott skulle börja använda extraskotten försvann flytet. Det krånglade med extraskotten och Hanna tvingades använda alla tre. När hon satte det sista så säkrade hon ändå silvret men Röiseland var då redan på väg mot guldet.

Marte Olsbu Röiseland förde Norge till guld. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.
Marte Olsbu Röiseland förde Norge till guld. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Silver är fantastiskt, det är jättebra, men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag är lite besviken. Jag hade verkligen chansen idag, sa Öberg till SVT.

– Jag hade lite strul med sista reservskottet. Tomhylsan ville inte riktigt hoppa ur, förklarade Hanna strulet vid sista skyttet.

Inledningen på stafetten var stabil av svenskorna med Linn Persson och Mona Brorsson på första och andra.

Den som skapade en klar ledning för Öberg ut på slutsträckan var sen Hannas klubbkompis Anna Magnusson. Med stark åkning och fullt skytte gav hon Sverige ledningen med 17 sekunder.

– Jag har knappt ord och försökte bara njuta. Jag kände ett lugn och försökte ta in publiken, sa Magnusson till SVT och fortsatte;

– Jag hängde på Tiril Eckhoff ganska lätt. På det sista varvet försökte jag ta ut mig så mycket jag kunde.

Dagens silver var Sveriges första VM-medalj i stafett på hela 31 år.

– Det var ett superbra lopp, vi förlorar inte ett VM-guld vi vinner en silvermedalj. Varje lag har några problem under loppet. Om någon sagt att vi skulle ta brons innan hade jag vart nöjd, nu tar vi ett silver, kommenterade förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Snart drar tredje säsongen av Snö & Tö Rullskidstour igång. FOTO: Snö & Tö.

Snö & Tö Rullskidtour drar igång 4 maj

För tredje året i rad genomförs Snö & Tö Rullskidtour med deltävlingar och Stockholms- och Upplandstrakten. – Intresset för årets tävling är stort och vi från Snö & Tö och arrangerande klubbar har so...
2015. Nästa vinter får vi se Petter i Team Ragde Eiendom.  FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Eliassen till Team Ragde Eiendom

Petter Eliassen gjorde i vintras en stark comeback i Visma Ski Classics med segrar i Marcialonga, Kaiser Maximilan Lauf och Birkenbeinerrennet. Nu är Petter klar för ett nytt lag nästa vinter - Team ...
Starten på Grönklitt Hill Climb med åkare i alla åldrar. FOTO: Marcus Laggar.

Blandat startfält på Grönklitt Hill Climb

Grönklitt Hill Climb på påskdagen såg ett blandat startfält klättra upp till Toppstugan i Grönklitt. – Familjer, barn, ungdomar, tjejer, killar, utklädda och elit på samma startlinje. Glädjande och r...