Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johan Häggström vanns SM-femmilen 5,4 sekunder före Simon Lageson. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.
Johan Häggström vanns SM-femmilen 5,4 sekunder före Simon Lageson. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Häggström precis före Lageson på spännande SM-femmil

SM-femmilen i Gällivare blev en riktig rysare om guldmedaljen. Till slut vann Johan Häggström 5,4 sekunder före Simon Lageson
– Det största jag gjort. Jag tänkte på en pallplats med trodde inte på guld, sa Häggström till Sportexpressen TV.

Favoriten Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, ledde länge loppet men kroknade rejält och slutade fyra. Istället blev kampen om guldet en riktigt rysare mellan Piteå elits Johan Häggström och Falun Borlänges Simon Lageson.

Med nio kilometer kvar såg Lageson ut som en vinnare då Rickardsson kroknat och var halvminuten efter och Häggström var då 20 sekunder bakom.

Men Häggström, som i spåret låg med klubbkompisarna Viktor Brännmark och Björn Sandström, hade högre fart på slutet och bara två kilometer senare var han bara åtta sekunder bakom Lageson.

Marginalen krympte sen snabbt och med 500 meter kvar så var Johan vara sex tiondelar bakom Simon. Ivrigt påhejad av klubbkompisar och ledare avslutade Häggström som den den duktige sprinter han är och tog segern med 5,4 sekunders marginal.

– Vad jobbigt det var! En kamp hela vägen men jag fick mycket tider på slutet. Det var skönt gå på dom, berättade Häggström för Sportexpressen TV.

Sista halvkilometern kommenterade han så här:
– Det var bara att ta ut allt hela vägen till mållinjen.

– Det kändes riktigt bra i kroppen idag. Jag kunde plocka ut allt och hade bra skidor. Allt måste på plats om det ska gå så här bra, fortsatte Häggström.

Dagens seger rankar 27-årige Häggsgtröm som karriärens höjdpunkt så här långt:
– Det här är det största gjort. Det här toppar femteplatsen på sprinten i Quebec. Jag tänkte på en pallplats med trodde inte på guld

På frågan hur han skulle fira seger kom svaret snabbt:
Jag köpte en godispåse i går. Ska tömma den nu.

Häggström var också glad att han kunde åka stora delar tillsammans med klubbkompisarna Brännmark och Sandström. För Björn Sandström bar det hela vägen till brons, 20 sekunder före Daniel Rickardsson på fjärdeplatsen.

Simon Lageson blev också han hårt matchad på slutet och gav allt och låg sen länge på rygg bakom mållinjen. En liten stund senare fick han se när Häggström knep guldmedaljen för honom.

Det var en en helt utpumpad Simon Lageson som en intervjuades av Sportexpressen TV.

På frågan om hur han upplevde matchningen på slutet sa han så här:

– Jag har inte hört så mycket. Jag försökte bara ta mig tillbaka till verkligheten. Nu mår jag fysiskt dåligt. Jag är bara tacksam för att jag är i mål.

– Jag är otroligt tacksam för att Oskar (klubbkompisen Svensson som slutade nia) hjälpte mig att dra i spåret.

Silvermedaljen blev en fins avslutning på säsongen för Lageson

– Jag gjorde ett bedrövligt SM i sundsvall. Så det här var ett skönt.

Björn Sandström blev som sagt bronsmedaljör efter sin starka avslutning tillsammans med guldmedaljör Häggström. Daniel Rickardsson tappade mycket på slutet och och tog fjärdeplatsen med endast tre sekunders marginal till IFK Moras Gustav Eriksson som in sin  tur var mindre än två sekunder före Viktor Brännmark.

På sjunde plats hittar vi veteranen Anders Södergren, still going strong.

– Halva loppet orkade jag hålla farten. Sen blev det tufft på slutet. Jag är supernöjd med tanke på hur mycket jag tränar idag. Men femmil har alltid varit min grej, jag är segstark, kommenterade Södergren.

Liveresultat finns här.

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...