Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I morgon förväntas vi se Britta Johansson Norgren åka med fästvalla på kuperade Reistadlöpet i nord-Norge. Här ser vi Britta i täten på Maricalonga där hon langas dricka av Marcus Laggar. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
I morgon förväntas vi se Britta Johansson Norgren åka med fästvalla på kuperade Reistadlöpet i nord-Norge. Här ser vi Britta i täten på Maricalonga där hon langas dricka av Marcus Laggar. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Kan fästvalla föra Britta till seger i Reistadlöpet?

Slutet på säsong nio av Visma Ski Classics närmar sig. Två  lopp återstår och i morgon lördag väntar stentuffa fem mil långa Reistadlöpet mellan Setermoen och Bardufoss i nord-Norge.
Det är enda loppet där vi kan vänta oss att segraren i både herr- och damklassen åker med fästvalla. För första gången på länge länge tänker också Britta Johansson Norgren att åka med fästvalla - kan det räcka till seger för Britta?
Loppet sänds direkt på kanal 9 från 09.50.

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, leder i totalen med 1370 poäng och tvåan Katerina Smutna, Ed System Bauer Team har 1085. Lina Korsgren, Team Ramudden är trea med 1021 poäng. En seger ger 200 poäng och en sjundeplats 100 poäng. Det ska med andra ord mycket till om inte Britta ska ta totalsegern i år igen.

Poängsystemet för Ski Classics hittar du här.

Masako Ishida, Team Koteng, vann loppet i fjol och är förstås återigen en av favoriterna. Japanskan har en stark motor och lätt kropp som passar bra på banan med så många och tuffa motlut. En annan favorit är förra årets trea och Ishidas teamkompis Astrid Öyre Slind.

I fjol när Britta stakade loppet var hon mer än 13 minuter efter Ishida och på åttonde plats. Frågan är om hon kan vara med och utmana om segern med fäste på skidorna?

– Reistadlöpet är ett tufft bergslopp, säger 2017 års vinnare och en av favoriterna, Petter Eliassen, Team BN Bank, i ett pressmeddelande.

– Det är nästan som backcountry-skidåkning, randonnée, i vissa delar av banan. Och landskapet är otroligt, fortsätter Eliassen.
Petter Eliassen och en annan av favoriterna, Andreas Nygaard, Team Ragde Eindom, åkte båda Nordenskiöldsloppet gånga helg och frågan är om de hunnit återhämta sig från det kraftprovet.

Tord Asle Gjerdalen, Team Ragde Eiendom, vann loppet förra året, men har haft lite varierad form den här vintern. I totalen ligger han dock trea bakom Nygaard och Eliassen.

Bäste svensk och icke norrman i totalen är Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, som åtta. Två svenskar åkare till är topp 20: Oskar Persson och Anderas Holmberg, Lager 157 Ski Team som 16:e och 17:e. Emil ligger också tvåa i ungdomstävlingen bakom Team Kotengs Torleif Syrstad, vinterns Vasaloppstrea.

Det är svenskt i topp på ungdomstävlingen bland tjejerna där Sofie Elebro, Team Ragde Eiendom, leder med knappa 100 poäng före Marie Renée Sörum Gangsö, Team Synnfjell.

I sprinttävlingen är det svenskt i topp både på dam- och herrsidan genom Britta Johansson Norgren och Anton Karlsson.

I den prestigefyllda lagtävlingen är det tight i toppen. Team Koteng leder med 1400 poäng före Lager 157 Ski Team med 1380 och Team Ragde Eiendom med 1308.

Ställningen i Visma Ski Classics hittar du här.

karta_reistad19.jpg
Bansträckning Reistadlöpet

banprofil_reistad19.jpg
Banprofil Reistadlöpet

Info Reistadlöpet:
PLATS: Setermoen-Bardufoss, Norge
DATUM: lördag 6 april 2019
TV: Kanal 9 från 09.50
LIVESTREAM: play.vismaskiclassics.com
STARTTID: Damer 10.00, herrar 10.30
DISTANS: 50 km klassisk teknik
AKTIVA ÅR: 60
REKORDDELTAGANDE: 1 585
VISMA SKI CLASSICS SPRINT: Storl.myra - 10 km
VISMA SKI CLASSICS CLIMB: Orta - 18 km, Överlitjönna - 36 km
SERVICESTATIONER: 4
WEB: www.reistadlopet.no

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...