Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stina Nilsson för IFK Mora till guld före Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Stina Nilsson för IFK Mora till guld före Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Guld till IFK Mora - Stina Nilsson omutlig på slutsträckan

Damfinalen på SM-sprintstafetten var minst sagt högklassig med idel världscupess i topplagen.
På slutsträckan stod ändå IFK Mora SK:s Stina Nilsson i en klass för sig när hon åkte ifrån Jonna Sundling, IFK Umeå och Frida Karlsson, Sollefteå skidor.
– Egentligen hade jag tänkt vänta till sista backen på stadion. Men när jag fick så tacksamt utgångsläge så körde jag, berättar Stina.

En nyckel för att IFK Mora skulle ta guldet och få revansch på IFK Umeå från i fjol var förstås att Anna Dyvik skulle orka gå med Moa Lundgren och Ebba Andersson på sina sträckor.

Det gjorde hon. Men Anna fick gräva djupts för att klara det.

– Det satt långt inne men jag bet mig fast i Ebba och Moa. Jag hade bestämt mig för att det får göra ont idag, och jag lyckades, säger Anna.

Moa Lundgren och Ebba Andersson gjorde vad de kunde för att åka ifrån Anna Dyvik, som dock bet sig kvar i rygg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Moa Lundgren och Ebba Andersson gjorde vad de kunde för att åka ifrån Anna Dyvik, som dock bet sig kvar i rygg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur skönt var det med guld?
– Jättekul! Och härligt att få göra det med Stina och för IFK Mora.

För Anna som har brottas med formen mest hela vintern satt den här guldmedaljen förstås extra skönt.

– Formen är lite bättre men det är fortfarande tungt. Jag har något motstånd i kroppen som inte brukar vara där. Men det kändes ändå ganska bra idag.

Stina Nilsson var förstås glad över utgångsläget.

– Anna gjorde det jättebra. I bilen på vägen hit satt vi och kände på varandras form. Vi var bägge ganska osäkra på formen. Det var ett tag sedan jag tävlade och Anna har kanske inte fått till det i vinter, berättar Stina och fortsätter;

– Men vi hade en tydlig taktik att Anna skulle gå med så länge som möjligt och att vi inte skulle vara upp och tryck någon extra fart utan det skulle avgöras på slutet. Det var väldigt skönt att det blev så.

Hur var din plan på slutsträckan? Var det att gå hårt i backen längst bort?
– Egentligen hade jag tänkt vänta till sista backen på stadion. Men när jag fick så tacksamt utgångsläge och så bra fart på tvåans växel så körde jag där borta redan.

Märkte du direkt att du fick lucka?
– Jag vågade inte titta bakåt. Jag körde hela vägen mot mål

I mål var Stina nära tre sekunder före Jonna Sunding före IFK Umeå på bronsplats och med fyra och en halv till Frida Karlsson som förde Sollefteå till bronset.

Vad betyder guldet Stina?
– Jättekul! Det är mitt första i stafettsammanhang. Det betyder jättemycket och kul att få till det så här på slutet av säsongen.

Så här glad blir man när man vinner SM-guld i sprintstafett. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Så här glad blir man när man vinner SM-guld i sprintstafett. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Falun Borlänges Moa Molander Kristiansen krigade bra och skickade ut Maja Dahlqvist drygt tre sekunder efter Sollefteå på slutsträckan men Maja orkade inte gå ikapp och nådde målet som fyra nära tio sekunder efter Mora.

Femma blev IFK Umeås andralag med Linn Sömskar på slutsträckan och sexa Åsarna med Ida Ingemarsdotter som avslutare. De var dock drygt 40 sekunder efter Mora.

Resultat finns här

Medaljörerna med fr.v. IFK Umeås silverduo Moa Lundgren och Jonna Sundling, IFK Moras guldtjejer Anna Dyvik och Stina Nilsson och Sollefteå skidor som tog bronset med Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Medaljörerna med fr.v. IFK Umeås silverduo Moa Lundgren och Jonna Sundling, IFK Moras guldtjejer Anna Dyvik och Stina Nilsson och Sollefteå skidor som tog bronset med Frida Karlsson och Ebba Andersson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

Johan Häggström och Oskar Svensson efter tät kamp på ”Åk en mil vinn en bil” i Storhogna på långfredagen. Oskar tog segern den här gången. FOTO: Lasse ”Blixten” Jonsson.

Oskar Svensson och Ebba Andersson snabbast i Storhogna

”Åk en mil vinn en bil” på långfredagen har blivit en tradition för både elit och motionär. Snabbast på herrsidan idag var Oskar Svensson som vann en tät spurtstrid mot Johan Häggström. På damsidan v...
Lovisa och Jan Ottosson, på väg över Sjul-Olsaxeln, under Kungsledenrännet. FOTO:  Kungsledenrännet.

Ottossons mixedvinnare på Kungsledenrännet

I lördags genomfördes 80 kilometer långa Kungsledenrännet mellan Hemavan och Ammarnäs. I mixedklassen blev det familjeseger när Janne Ottosson och dottern Lovisa var snabbast. Herrklassen togs hem av...
FIS-kod/transponder för säsongen 2019/2020 måste ansökas senast 15 juni. FOTO: Längd.se.

Ansökan FIS-kod/transponder 2019/2020 senast 15 juni

Nytt för säsongen är att FIS-koden ska ansökas SENAST 15 juni 2019. Alla tävlande, både nya juniorer (födda -03) och seniorer måste ha en aktiv FIS-kod för att få ställa upp i FIS-tävlingar. Vid våra...