Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lysebotn Opp med bara stakning blir en rejäl utmaning i sommarens rullskidtour - Guide World Classic Tour. FOTO: Guide World Classic Tour.
Lysebotn Opp med bara stakning blir en rejäl utmaning i sommarens rullskidtour - Guide World Classic Tour. FOTO: Guide World Classic Tour.

Bara stakning på Lysebotn Opp blir spektakulärt

Lysebotn Opp 1 augusti blir andra deltävlingen på sommarens rullskidtour - Guide World Classic Tour.
På den extremt tuffa banan över 7,4 kilometer med genomsnittlig stigning på 10 procent blir det nu en klass för enbart stakning.
– Ingen har tränat för detta, än så länge. Det är helt extremt, kommenterar Martin Johnsrud Sundby för Aftenposten.

Det vanliga backloppet Lysebotn Opp där det är fri stil som gäller behålls. Stakningsklassen som ingår i Guide World Classic Tour kommer att starta fem minuter efter. Det verkar dock som flera av de norska landslagsåkarna vill utmana långloppseliten i stakningsklassen.

Martin Johnsrud Sundby har inte spikat sitt deltagande men är sugen på att utmana långloppseliten i stakning uppför monsterbacken.

– Jag vill verkligen delta där. Det är en ny och mycket attraktiv utmaning. Sannolikheten att jag deltar är väldigt stor, säger Sundby till Aftenposten.

Martin, som vann ett efterlängtat individuellt VM-guld på 15 kilometer klassiskt i vintras, har tidigare tagit en seger i Lysebotn Opp i skejt. Men nu är han alltså inte främmande för att staka uppför den långa backen.

– Det är brant och kommer att bli ett tufft race. Det är en utmaning att förbereda sig för, fortsätter Sundby.

En annan norsk landslagsåkare som är taggad för loppet är Sjur Röthe.

Så här säger den regerande världsmästaren på skitahlon:

– Jag tycker att det är spännande, nytänkande och coolt. För min del är det aktuellt att ställa upp. Det är möjligt att jag stakar loppet. Stakning blir allt vanligare och viktigare för oss. Stakning är en teknik som lönar sig, även om jag fortfarande är ett fan av att diagonalåkning ska vara en del av längdåkningen.

Öystein ”Pölsa” Pettersen håller också tummen upp för det nya loppet:

– Att staka upp där ger spektakulära bilder. För eliten kommer är det genomförbart och en riktigt bra utmaning och test. Det kan också locka ännu fler långloppsåkare till start.

Om han själv kommer till start är inte spikat och i så fall räknar han inte med seger.

– Det blir inte en vinst, men jag lovar maximal insats och bra humör, säger Pettersen.

Det blir en tuff start för Guide World Classic Tour med Blink Classics 60 kilometer mellan Ålgård och Sandnes den 31 juli och så stakningen på Lysebotn Opp dagen efter den 1 augusti.

Så här ser programmet ut för Guide World Classic Tour sedan Lysebotn Opp tillkommit:

Map_worldclassictour_2019new.jpg

 

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...