Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Nu har Fredrik Erixon kommit närmare 60 mil på sin väg genom Sverige på rullskidor.

Det rullar på för Fredrik Erixon

Nu har Fredrik Erixon varit på väg sedan i torsdags på sin väg genom Sverige på rullskidor.
Hittills har allt gått bra med väder, vind och vägar.
– Så här långt har det varit helt fantastiskt, berättar Fredrik när vi pratar med honom sen onsdagseftermiddag när han precis provianterat i Blattnicksele mellan Sorsele och Storuman.

Vi berättade ju förra veckan om Fredriks rullskidtur genom Sverige för klimatet. Vi lovande också att berätta om hans tur genom landet.

Sedan starten i Karesuando i torsdags har stockholmaren tagit sig närmare 60 mil.

Hur har det varit så här långt?
– Vädermässigt har det varit helt fantastiskt. Lagom varmt. Jag åker i runt 15-20 kilometer i timmen och då fläktar det lagom, berättar Fredrik.

Hur har vägarna varit?
– Ganska bra men man blir något av en asfaltskonnässör. När man åker på en bra väg är det underbart, då leker livet. Men på en dålig vägbana är det katastrof.

Första dagen åkte Fredrik 4,5 mil och sedan har han betat av följande milantal på sina dagsetapper: 10 - 9 - 8,5 - 9 - 9,7.

– Idag blir det dock bara 70 kilometer, berättar han efter sin proviantering i i Blattnicksele.

Längs vägen kommer Fredrik träffa flera längdåkningsprofiler och snacka om framtiden för längdåkningen i olika perspektiv, inte minst med tanke på klimatet.

En profil har han redan träffat. I Gällivare blev det både snack och rullskidåkning tillsammans med Marcus Hellner.

– Jag tältade uppe på Dundret och Marcus skejtade upp till mig och vi snackade i en timme. Vi pratade om allt möjligt, inte minst hans VM-guld på sprinten i Holmenkollen 2011. Men också om skidåkningen i framtiden. Det här blir en del i dokumentärfilmen som spelas in under färden.

På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.På Dundret blev det ett långt snack med Marcus Hellner.

Framöver längs vägen har Fredrik planer på att samtala med bland andra Thomas Wassberg, Britta Johansson Norgren och Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

Här kan du följa Fredriks väg genom landet på Instagram: #fredrikerixon

Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.Det gäller att ha koll på materialet när man åker runt 9 mil per dag på rullskidorna.

 

Siste nyheter

teaser_theroadahead

En teaser för filmen Rullskidor genom Sverige

I somras åkte Fredrik Erixon rullskidor från Karesuando till Smygehuk på 28 dagar. Den 10 februari är det premiär för filmen - The Road Ahead - om hans äventyr. Redan nu finns dock en kort teaser som ...
vw_ucup_logo

Volkswagen ny titelsponsor till nationell ungdomscup

Svenska Skidförbundet längds nationella ungdomscup för 13–14-åringar får en ny titelsponsor genom Volkswagen Transportbilar och döps om till Volkswagen Ungdomscup. – Vi ser fram emot att vara en del ...
Idre Fjäll öppnar för längdåkning redan 11 oktober. 3-8 november förlägger norska juniorlandslaget ett träningsläger på destinationen. Här ser vi skidskytten Simon Hallström och Jenny Solin träna på tidig snö på Idre Fjäll i fjol. FOTO: I

Norska juniorlandslaget tränar på Idre Fjäll

Idre Fjäll satsar hårt på att nå träningsgrupper för tidig träning på snö under hösten och förvintern. Inför årets säsong har man sparat 195 000 kubikmeter snö. Några som valt ett tidigt läger i Idre...