Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Segrare i dam- och herrklassen på Från Botten till Sockertoppen: Anna Hedström och Johannes Andersson.
Segrare i dam- och herrklassen på Från Botten till Sockertoppen: Anna Hedström och Johannes Andersson.

Johannes och Anna snabba uppför Hallstaberget

Årets upplaga av Från Botten till Sockertoppen, som är Sockertoppen IF:s och Robin Brytenssons lopp utmed Hallstatestets bana, genomfördes i Sollefteå under tisdagskvällen förra veckan.
Snabbast upp var Johannes Andersson och Anna Hedström.

Hallstatestet har genomförts i Sollefteå Skidgymnasiums regi sedan 1979 och går 1800 meter uppför Hallstabergets slalombacke, med en höjdskillnad på totalt 210 meter. Årets lopp var alltså ett slags 40-års jubileum och kvällen bjöd på deltagarrekord, många starka prestationer och en utlottning av 15 000 kr bland samtliga löpare. Totalt 135 löpare sprang loppet, en ökning med 55 löpare från 2018. Den äldste deltagaren var född 1937 och den yngsta 2015.
Robin Bryntesson, intiativtagare till Från Botten till Sockertoppen och Bengt Stattin, som var med och startate konditionstestet och även kallas Hallstatest-oraklet.Robin Bryntesson, intiativtagare till Från Botten till Sockertoppen och Bengt Stattin, som var med och startate konditionstestet och även kallas Hallstatest-oraklet.
Bengt Stattin, är numera pensionerad skidtränare, var på plats redan timmen före start och kom med mängder av tips till löparna, bland annat att "man kan aldrig vara nog uppvärmd". Han var väldigt upprymd över det stora antal människor som letat sig till starten. "Aldrig tidigare har jag sett så många ställa upp sig för start".
Uppvärmningen före start gav bästa möjliga förutsättningar för att ta sig upp till målet. Uppvärmningen före start gav bästa möjliga förutsättningar för att ta sig upp till målet.
Starka topprestationer
Skidskytten från I 21 IF, Anna Hedström från Helgum, vann för andra året i rad och hennes vinnartid på 10:09 var en rejäl förbättring mot fjolårsresultatet 11:34. ”Riktigt roligt. Jag förbättrade mig ganska mycket sen ifjol. Det här är ett bra initiativ av Robin och Frida och det är jätteroligt att de gjort det som en tävling, speciellt nu under Nipyranveckan” säger Anna Hedström efter loppet.
Tvåan Tilda Johansson, Skorpeds IF, kom i mål knappa minuten bakom Anna på 11:08 och på tredje plats kom Lovisa Henning, Öbacka IF, på 11:25.
Johannes Andersson från Team Andrarum, en klubb i Tomelilla i Skåne, vann herrloppet på 8:23 och sa efteråt ”Jag är väldigt överraskad över mitt resultat och jag kände mjölksyran först de sista 150 meterna.” Tvåan Tesfaldet Negash, som var storfavorit och ledde större delen av loppet, blev i mål distanserad med 15 sekunder och fick en sluttid på 8:38. ”Det var nog första gången jag blivit trött i ett lopp” sa Tesfaldet efteråt. Trea blev fjolårssegraren Magnus Jonsson, Sollefteå, som ändå förbättrade sin tid från 2018 med en sekund till 8:53. Endast 21 sekunder från sitt personbästa.
Ett lopp för alla
Från Botten till Sockertoppen samlade inte bara de snabba löparna utan det var många som ville ta sig an den utmaning som backen erbjöd.
De allra flesta tog sig i mål men Vilda och Leonora med var sin blombukett i handen, båda födda 2015 och loppets yngsta deltagare var två som efter två fikastopp utmed banan, valde att bryta loppet. Strax före målgång sade de bestämt:
– Nähej, vi har fått nog nu. Vi ska in och kissa på hotellet.
Bibi Öhrnell från Remsle UIF blev senare den lyckliga vinnaren av 15 000 kr och därmed avslutades årets höjdpunkt på Hallstaberget.

Fakta Hallstatestet/Botten till Sockertoppen
Banan: Längd: 1800 m, Stigning: 210 höjdmeter, Medellutning: 12 %
Officiella banrekord: Damer: Anna Hedström 10:09, herrar: Johannes Andersson 8:23. (Inofficiella banrekord: Damer: Ebba Andersson 8:55, herrar: Dan Marsch 7:50 strax därefter, Johan Olsson 7:59)

Text: Jonas Bryntesson och Hillevi Thor
Foto: Henrik Hedman och Anton Karlsson

 

Siste nyheter

Idre Fjäll öppnar för längdåkning redan 11 oktober. 3-8 november förlägger norska juniorlandslaget ett träningsläger på destinationen. Här ser vi skidskytten Simon Hallström och Jenny Solin träna på tidig snö på Idre Fjäll i fjol. FOTO: I

Norska juniorlandslaget tränar på Idre Fjäll

Idre Fjäll satsar hårt på att nå träningsgrupper för tidig träning på snö under hösten och förvintern. Inför årets säsong har man sparat 195 000 kubikmeter snö. Några som valt ett tidigt läger i Idre...
Emil Persson och Andreas Holmberg dominerade Skoklosterrullen. Till slut var Holmberg starkast och vann med dryga minuten. FOTO: T-W Media.

Lager 157 Ski Team dominerade på Skoklosterrullen

I soligt men blåsigt väder avgjordes Skoklosterrullen på söndagen. Som väntat blev det dominans av trion Andreas Holmberg, Emil Persson och Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team. Andreas v...