Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Segrare i dam- och herrklassen på Från Botten till Sockertoppen: Anna Hedström och Johannes Andersson.
Segrare i dam- och herrklassen på Från Botten till Sockertoppen: Anna Hedström och Johannes Andersson.

Johannes och Anna snabba uppför Hallstaberget

Årets upplaga av Från Botten till Sockertoppen, som är Sockertoppen IF:s och Robin Brytenssons lopp utmed Hallstatestets bana, genomfördes i Sollefteå under tisdagskvällen förra veckan.
Snabbast upp var Johannes Andersson och Anna Hedström.

Hallstatestet har genomförts i Sollefteå Skidgymnasiums regi sedan 1979 och går 1800 meter uppför Hallstabergets slalombacke, med en höjdskillnad på totalt 210 meter. Årets lopp var alltså ett slags 40-års jubileum och kvällen bjöd på deltagarrekord, många starka prestationer och en utlottning av 15 000 kr bland samtliga löpare. Totalt 135 löpare sprang loppet, en ökning med 55 löpare från 2018. Den äldste deltagaren var född 1937 och den yngsta 2015.
Robin Bryntesson, intiativtagare till Från Botten till Sockertoppen och Bengt Stattin, som var med och startate konditionstestet och även kallas Hallstatest-oraklet.Robin Bryntesson, intiativtagare till Från Botten till Sockertoppen och Bengt Stattin, som var med och startate konditionstestet och även kallas Hallstatest-oraklet.
Bengt Stattin, är numera pensionerad skidtränare, var på plats redan timmen före start och kom med mängder av tips till löparna, bland annat att "man kan aldrig vara nog uppvärmd". Han var väldigt upprymd över det stora antal människor som letat sig till starten. "Aldrig tidigare har jag sett så många ställa upp sig för start".
Uppvärmningen före start gav bästa möjliga förutsättningar för att ta sig upp till målet. Uppvärmningen före start gav bästa möjliga förutsättningar för att ta sig upp till målet.
Starka topprestationer
Skidskytten från I 21 IF, Anna Hedström från Helgum, vann för andra året i rad och hennes vinnartid på 10:09 var en rejäl förbättring mot fjolårsresultatet 11:34. ”Riktigt roligt. Jag förbättrade mig ganska mycket sen ifjol. Det här är ett bra initiativ av Robin och Frida och det är jätteroligt att de gjort det som en tävling, speciellt nu under Nipyranveckan” säger Anna Hedström efter loppet.
Tvåan Tilda Johansson, Skorpeds IF, kom i mål knappa minuten bakom Anna på 11:08 och på tredje plats kom Lovisa Henning, Öbacka IF, på 11:25.
Johannes Andersson från Team Andrarum, en klubb i Tomelilla i Skåne, vann herrloppet på 8:23 och sa efteråt ”Jag är väldigt överraskad över mitt resultat och jag kände mjölksyran först de sista 150 meterna.” Tvåan Tesfaldet Negash, som var storfavorit och ledde större delen av loppet, blev i mål distanserad med 15 sekunder och fick en sluttid på 8:38. ”Det var nog första gången jag blivit trött i ett lopp” sa Tesfaldet efteråt. Trea blev fjolårssegraren Magnus Jonsson, Sollefteå, som ändå förbättrade sin tid från 2018 med en sekund till 8:53. Endast 21 sekunder från sitt personbästa.
Ett lopp för alla
Från Botten till Sockertoppen samlade inte bara de snabba löparna utan det var många som ville ta sig an den utmaning som backen erbjöd.
De allra flesta tog sig i mål men Vilda och Leonora med var sin blombukett i handen, båda födda 2015 och loppets yngsta deltagare var två som efter två fikastopp utmed banan, valde att bryta loppet. Strax före målgång sade de bestämt:
– Nähej, vi har fått nog nu. Vi ska in och kissa på hotellet.
Bibi Öhrnell från Remsle UIF blev senare den lyckliga vinnaren av 15 000 kr och därmed avslutades årets höjdpunkt på Hallstaberget.

Fakta Hallstatestet/Botten till Sockertoppen
Banan: Längd: 1800 m, Stigning: 210 höjdmeter, Medellutning: 12 %
Officiella banrekord: Damer: Anna Hedström 10:09, herrar: Johannes Andersson 8:23. (Inofficiella banrekord: Damer: Ebba Andersson 8:55, herrar: Dan Marsch 7:50 strax därefter, Johan Olsson 7:59)

Text: Jonas Bryntesson och Hillevi Thor
Foto: Henrik Hedman och Anton Karlsson

 

Siste nyheter

7mila_logo

7-mila lottar ut 50 000 kr till en vinnare

Långloppet 7-mila är i vinter mer än ett skidlopp. I år är det även ett lotteri där en åkare kan vinna hela 50 000 kronor. – Det är 50:e gången som 7-mila körs. Därför vill vi bjuda till och sätta kn...
Linn Svahn ligger tvåa i den totala sprintvärldscupen och på söndag är det dags för en sprinttävling i Oberstdorf, Tyskland. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Patrick Steiner.

Sveriges trupp till världscupen i Oberstdorf

Svenska Skidförbundet har tagit ut tio damer och nio herrar som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i Oberstdorf den 25–26 januari. Kommande helg fortsätter världscupen i Oberst...
logo_skidspar

Svensk-norskt samarbete i skidspåren

Skidspår.se har slutit avtal med norska FMS Nordic om samarbete kring rapportering av spårstatus i svenska längdskidanläggningar. Det innebär att FMS Nordic levererar information insamlad med GPS till...