Annonsör
AnnonsörAnnonser
Mycket cuptävlande väntar vid Lugnet i Falun i helgen. FOTO: Längd.se.

Mycket cuptävlande väntar vid Lugnet i Falun i helgen. FOTO: Längd.se.

Dags för omstart på cuperna i Falun

Efter en period av högtider och mästerskap så är det kommande helg dags för omstart av juniorernas Scandic cup och seniorernas Intersport cup.
En av vinterns största tävlingshelger står för dörren och skådeplatsen är klassiska Lugnet i Falun.

– Förhållandena är otroligt fina inför helgen här i Falun, hälsar tävlingsledare Per Melén.

– VC-banorna som användes under Svenska Skidspelen för några veckor sedan har nu "satt till sig" ytterligare så det kommer bli topptävlingar, fortsätter Melén.

Tävlingarna lockar ett stort startfält som tar chansen att tävla på Lugnet, omkring 400 åkare per tävlingsdag är anmälda till evenemanget som pågår från fredag 17 februari till söndag 19 februari. Såväl stora delar av det lag som representerade Sverige på J- och U23VM finns på plats samt många av åkarna som deltog i SM-veckan för någon vecka sedan. Lägg därtill att juniorerna inte haft några större nationella tävlingar under en period, vilket givetvis gör att många tar chansen att slipa formen inför JSM som bara är ett par veckor bort.

Officiell anmälningslista

För juniorerna i Scandic cup väntar individuella sprinttävlingar i fri teknik på fredag och 5/10 km klassiskt på lördag. Helgen avslutas på söndag med den populära distriktsstafetten som arrangeras för tredje gången, i år i fri teknik.

Seniorerna har en diger helg framför sig då en minitour för första gången arrangeras i Intersport cup. Tävlingsprogrammet följer det internationella format som använts för minitourer de sista åren vilket i Falun innebär sprint i fri teknik på fredag, 5/10 km klassiskt på lördag och 10/15 km jakstart i fri teknik på söndag. Bonussekunder står på spel i sprinttävlingen och tillsammans med lördagens distanslopp räknas tiderna samman som grund inför den avslutande jaktstarten, där förste åkare i mål vinner hela touren.

Från Svenska Skidförbundets sida satsas det lite extra på denna minitour och förutom prispengar till varje deltävling så står 40 000 kr på spel för de tre bästa damerna och herrarna i den totala tävlingen. Alla regler kring minitouren finns på www.intersportcup.se

Totalledarna i Scandic cup Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, Axel Aflodahl, Sundbybergs IK, Moa Lundgren, IFK Umeå och Anton Elvseth, Lierne IL är alla anmälda till helgens tävlingar och i de täta totalställningarna kommer det att bli mycket intressant och se hur de förvaltar sina ledarvästar.

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, som leder damernas Intersport cup är anmäld. Totalledaren i herrklassen, Karl-Johan Westberg, Borås SK, laddar däremot för VM i Lahtis vilket öppnar upp för de som skuggar honom att ta viktiga poäng under helgen. Alla deltävlingarna plus totala mintouren räknas nämligen till totala Intersport cup.

Totalställningar för bägge cuperna

Fredagens sprinttävlingar startar kl. 9:00 med prologerna och finalpasset genomförs över tre block där damjuniorerna startar k. 11:30, herrjuniorerna kl. 13:00 och seniorerna kl. 14:30.

Första start på lördag är kl. 10:00 och söndagen inleds med distriktsstafetterna kl. 9:00 och seniorernas avslutande jaktstart inleds kl. 11:00.

Alla tävlingar (utom distriktsstafetterna) kommer att återges med livetidtagning via FIS live och i FIS app, där finns även exakta starttider för varje tävlingsklass.


Tävlingarnas officiella webbplats

Intersport cups officiella webbplats 
Scandic cups officiella webbplats

 


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör