Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

BACK TO THE FUTURE… Maskinen ser nästan ut som dom man använde på 60- och 70-talet…
BACK TO THE FUTURE… Maskinen ser nästan ut som dom man använde på 60- och 70-talet…

Dansk stakmaskin populär

Jonas Thor Olsen var ensam dansk i vinterns Tour de Ski. Han fullföljde och ställde också upp i VM i Liberec.
Men nu kan den godaste Jonas bli känd för något helt annat - nämligen stakmaskinen ThoraxTrainer, som håller på att bli populär i hela Skandinavien.

Jonas har utvecklat maskinen i samarbete med förre svenske landslagsläkaren Ulrich Ghisler, som också är dansk skidåkare och faktisk deltog i kvaltävlingen i årets VM i Liberec.
Nu har ThoraxTrainer köpts in av både Olympiatoppen och NIH (idrottshögskolan) i Norge, Vintersportscentrum i Östersund, Team Danmark och det finska landslaget på skidor.
En som har använt maskinen flitigt och som tillskriver vinterns framgånger mycket till träningen just med ThoraxTrainer är vasaloppstvåan Oskar Svärd. Anders Aukland fick också prova maskinen vid sitt besök i Vålådalen och sägs vara begeistrad.
Jonas Thor Olsen har egentligen utvecklat maskinen för egen del, i Danmark måste man ju ofta vara kreativ och hitta på andra lösningar när man satsar på skidor…

 

FÖRRE SVENSKA landslagsläkaren Ulrich Ghisler på en ThoraxTrainer.
FÖRRE SVENSKA landslagsläkaren Ulrich Ghisler på en ThoraxTrainer.

Tränar överkroppen
ThoraxTrainer skall träna upp uthållighet, styrka och kondition i överkroppen. Och även om det är utvecklat av och för skidåkare, kan den med fördel också användas av andra.
Den kallas stakmaskin och enligt reklamen ska 5-10 minuters träning 2-3 gånger i veckan ge en utrolig träningseffekt. Även om man troligen inte vinner något VM-guld med dom mängderna…
Man står upp och stakar precis som i längdåkning. Stavarna sitter fast på en liten vagn som går på skenor. Du kan använda dina egna stavar, som monteras på vagnen på nolltid.
Det är möjligt både med diagonal och stakning. Dessutom finns det en computer som gör att du kan läsa av hastighet, watt, watt/kg, distans, frekvens och annat. Som på en testcykel kan du också programmera vad du önskar att träna.
Computern som sitter i har också en visuell pacer, så att du kan tävla mot dina egna tider eller följa en träningsbelastning som du bestämt på förhand.

 

JONAS THOR OLSEN kan mer än att åka skidor. Här från vinterns Tour de Ski. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com
JONAS THOR OLSEN kan mer än att åka skidor. Här från vinterns Tour de Ski. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

Används av dom bästa
Och både i Norge och Sverige används nu alltså den här danske uppfinning av de allra bästa - inte bara av Oskar Svärd.
I Danmark har nu herrarna Olsen och Ghisler också övertygat simlandslaget och triathlonlandslaget om att börja använda maskinen.
Det var så sent som i höstas att Jonas och Ulrich bildade en firma och började sälja maskinen på businessmässigt grundlag. Nu ska man kunna leverera maskiner från juni i år.
Jonas Thor Olsen är för övrigt utbildad diplomingenjör med specialutbildning i mekanisk konstruktion. Maskinen är en del av hans slutprojekt vid studiet på DTU. Han har 14 danska mästerskap och satsar nu på att kvala in till OS i Vancouver.
Ulrich Ghisler har mänga järn i elden. Förutom att vara läkare, tidigare landslagstränare i Danmark både för skidor och triathlon är han också mental tränare och coach för aktiva både i Danmark och Sverige. Han är också en mycket duktig operasångare och har sjungit på operan i Köbenhamn.

En ThoraxTrainer med computer kostar 4700 Euro, tät på 50.000 svenska kronor. Utan computer kostar den 3295 Euro. Priserna är utan moms och leverans.
Själva maskinen väger 27 kilo, men kan delas i två delar som vardera väger 13 respektive 14 kilo. 
 
Mer info här

Siste nyheter

I Fantasy Biathlon kan du starta ditt eget skidskytte-team med 15 åkare och öka spänningen än mer när du följer skidskyttetävlingarna från Nove Mesto.

Fantasy World Cup Nove Mesto: Minst 150 euro i priser!

I samband med världscupen i skidskytte i Nove Mesto så har du nu möjlighet att skapa ditt eget skidskytte-team och få än mer spänning när du följer tävlingarna. Sponsrat inlägg från Zweeler Fantasy S...
Moa Molander Kristiansen ledar Volkswagen cup en poäng före Maria Nordström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Moa och Gustaf leder Volkswagen cup

Efter helgens tävlingar i Östersund, som både var deltävling i Skandinavisk cup och Volkswagen cup, så leder Moa Molander Kristiansen, Falun Borlänge SK och Gustaf Berglund, IFK Mora SK den svenska se...
Sebastian Samuelsson förde Sverige till seger vid världscupstafetten i Hochfilzen. FOTO: GEPA pictures/ Hans Osterauer.

Sverige världscupvinnare - med reservlag

Sebastian Samuelsson förde Sverige till seger på världscupstafetten i Hochfilzen. Det blev spännande när Sebastian fick använda ett extraskott i sista skjutningen. Men Samuelsson åkte ifrån Norges Ch...