Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Dopingskandal - fem VM-åkare gripna

Åkare från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis - misstänkta för bloddopning.
En av åkarna togs på bar gärning.
– Han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan, vid den österrikiska polisen enligt SVT.

De fem åkare som är gripna är Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike, kazakern Alexey Poltaranin och esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

Totalt har nio personer gripits så här långt. De fem aktiva är åkare på plats i Seefeld.

Enligt SVT är dagens tillslag mot VM-orten Seefeld ett led i en större dopningsutredning. Ett nätverk med en 40-årig idrottsläkare i centrum ska ha agerat över hela världen.

Man har kallat operationen ”Aderlass” (åderlåtning). Under flera månader har man kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att man i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig.

– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan från österrikiska kriminalpolisen.

Dopningsnätverket ska ha haft sin verksamhet i minst fem år.

Österrike har norrmannen Trond Nystad som landslagstränare.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad till SVT.

Så här kommenterade dagens bäste svensk Jens Burman uppgifterna om dopade åkare.

– Jag ska inte döma folk på förhand utan bevis men är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar i så fall, säger Burman till SVT.

På frågan hur det känns att möta dopade åkare i spåret kommenterar Burman såhär:

– Det är förjävligt, det förstör sporten. När man själv står där och vet att man har kämpat och tränat och möter dopade åkare, då blir det lönlöst.

Siste nyheter

Olle Jonsson vann fristilssprinten i Bruksvallarna på söndagen. FOTO: Bildbyrån/Johan Axelsson.

Truu och Jonsson fixade dubbel för Trillevallen

Stine Lise Truu och Olle Jonsson dominerade söndagens sprinttävlingar i Bruksvallarna. De båda åkarna från Trillevallens SK vann båda i såväl kvartsfinal, semifinal och final.