Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Dopingskandal - fem VM-åkare gripna

Åkare från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis - misstänkta för bloddopning.
En av åkarna togs på bar gärning.
– Han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan, vid den österrikiska polisen enligt SVT.

De fem åkare som är gripna är Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike, kazakern Alexey Poltaranin och esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

Totalt har nio personer gripits så här långt. De fem aktiva är åkare på plats i Seefeld.

Enligt SVT är dagens tillslag mot VM-orten Seefeld ett led i en större dopningsutredning. Ett nätverk med en 40-årig idrottsläkare i centrum ska ha agerat över hela världen.

Man har kallat operationen ”Aderlass” (åderlåtning). Under flera månader har man kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att man i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig.

– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan från österrikiska kriminalpolisen.

Dopningsnätverket ska ha haft sin verksamhet i minst fem år.

Österrike har norrmannen Trond Nystad som landslagstränare.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad till SVT.

Så här kommenterade dagens bäste svensk Jens Burman uppgifterna om dopade åkare.

– Jag ska inte döma folk på förhand utan bevis men är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar i så fall, säger Burman till SVT.

På frågan hur det känns att möta dopade åkare i spåret kommenterar Burman såhär:

– Det är förjävligt, det förstör sporten. När man själv står där och vet att man har kämpat och tränat och möter dopade åkare, då blir det lönlöst.

Siste nyheter

klaralvloppet_live19

Se Klarälvsloppet live här!

Nio mil långa Klarälvsloppet startar 09.00 på söndagen och sändningen startar 08.45.  Du ser loppet live i spelaren nedan.
teaser_theroadahead

En teaser för filmen Rullskidor genom Sverige

I somras åkte Fredrik Erixon rullskidor från Karesuando till Smygehuk på 28 dagar. Den 10 februari är det premiär för filmen - The Road Ahead - om hans äventyr. Redan nu finns dock en kort teaser som ...
vw_ucup_logo

Volkswagen ny titelsponsor till nationell ungdomscup

Svenska Skidförbundet längds nationella ungdomscup för 13–14-åringar får en ny titelsponsor genom Volkswagen Transportbilar och döps om till Volkswagen Ungdomscup. – Vi ser fram emot att vara en del ...