Annonsör
AnnonsörAnnonser
Vasaloppsveckan närmar sig med stormsteg och vallningen är ett orosmoment för många skidåkare. FOTO: Tynell Activity.

Vasaloppsveckan närmar sig med stormsteg och vallningen är ett orosmoment för många skidåkare. FOTO: Tynell Activity.

Du har väl bra preparerade skidor till Vasaloppet?

Vi närmar oss Vasaloppsveckan och vallningen är alltid ett orosmoment för många. Inte minst för de lite mer ovana åkarna.
Längd.se har, precis som förra året, ett samarbete med Tynell Activity där vi kommer ge er läsare möjligheten att vinna valfritt vallapaket.
Vi tog ett snack med Rikard Tynell från Tynell Activity om vikten av bra preparerade skidor.

Har man lagt ner tid och kraft på träning och förberedelser så ska man också ge sig goda förutsättningar med väl preparerade skidor.

Har man inte själv kunskapen och vanan att valla för att få riktigt bra glid och fäste är det väl investerade pengar att ta hjälp av kunniga vallare.

Tynell Activity gör nu sitt sjätte år med vallning under Vasaloppsveckan. Man finns på plats i Mora under hela veckan.

– Vi kan erbjuda vallning för önskat lopp med glid och fäste samt också mäta ut spannet på åkarnas skidor för att få ut det bästa möjliga förutsättningar, berättar Rikard Tynell.

– Vi erbjuder också stålsickling och rillning för att lyfta skidans egenskaper utifrån rådande väderförhållanden, fortsätter Rikard.

Tynell Activity har en van och rutinerad stab som vallar skidor inför de olika loppen under Vasaloppsveckan. FOTO: Tynell Activity.
Tynell Activity har en van och rutinerad stab som vallar skidor inför de olika loppen under Vasaloppsveckan. FOTO: Tynell Activity.

Vallningen är alltid ett orosmoment för många när det närmar sig de olika loppen i Vasaloppsveckan. Men lämnar man skidorna till kunniga vallare kan man släppa den biten och istället förbereda sig för sitt lopp i lugn och ro.

– Vi testar fäste och glid dagligen för att kunna anpassa oss efter rådande förhållanden och lopp, berätta Rikard.

Längd.se i samarbete med Tynell Activity även i år har ett samarbete där vi kommer ge er läsare möjligheten att vinna valfritt vallapaket. Håll ögonen öppna här på sajten och på Längd.se:s Facebook-sida under lördagen för att inte missa chansen att vinna ett vallapaket från Tynell Activity.

Vi passade på att ställa några vanliga ”valla-frågor till Rikard också.

Vad är de viktigaste faktorerna för att få ett bra glid på skidorna?
– En av de viktigaste faktorerna för ett bra glid är strukturen i skidans belag. Samt såklart också skidans egenskaper och kvalitéer. Det är skillnad på en skida för 4000 kronor och en skida för 2000-1500 kronor.

– Du kan absolut få båda prisklasserna att glida bra men förutsättningarna är klart bättre på den dyrare skidan.  

– Det handlar om att transportera bort vatten från belaget och strukturen hjälper till med detta. Här är rillningen en del av det sätt som ökar denna egenskap ytterligare. Idag finns det också en uppsjö med varianter av strukturer och rillar, eller stålsickling som också är en uppåtgående metod.

– Mycket handlar om erfarenhet och att testa sig fram vad som fungerar.
Nästa steg är att välja rätt glidvalla, även här testa sig fram och hitta de rätta produkterna. Högfloursparaffiner och pulver har till egenskap att stöta bort vatten mer effektivt men också bygga en annan slitstyrka på glidet.

Kan man få en fästvallning att hålla hela Vasaloppet?
– Man kan absolut få en fästvallning att hålla hela vägen, men de yttre förutsättningarna avgör många gånger om det är möjligt. Är det kallt på morgonen och finkornig snö som sedan övergår till blöt snö och varmgrader så är det väldigt svårt att få samma valla att fästa från start till mål.

– De kortare loppen brukar kunna vara lite enklare att få fäste att fungera hela vägen. Dels ligger det konstsnö sista tre milen vilket göra att den håller sig något mer stabil. Sedan blir åktiden kortare och de yttre förutsättningarna hinner inte förändras som under en hel dag.

– Ett tips som man skulle kunna tänka på om man ser att det kommer vara större temperaturförändringar under dagen, är att valla fäste för den fösta delen av banan. Sedan se till att komplettera fästet under vägens gång. Antingen ta med sig egen valla eller utnyttja Vasaloppets egna stationer längs med vägen.

 


Tävlingar och Evenemang

 05/08/2017Analysdag på rullskidor med Tynell ActivityRullskidor
 31/08/2017Fight for VasanRullskidor
 02/09/2017Isaberg Final ClimbRullskidor
 02/09/20177-mila rullenRullskidor
 16/09/2017BessemerrullenRullskidor
 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör