Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Magdalena Olsson och Erik Rost grejade båda guld på medeldistansen vid EM i skidorientering i Turkiet. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.
Magdalena Olsson och Erik Rost grejade båda guld på medeldistansen vid EM i skidorientering i Turkiet. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

EM-guld till Magdalena Olsson och Erik Rost

Medeldistansen vid EM i skidorientering blev supersuccé för svensk del.
Både Erik Rost och Magdalena Olsson vann guld.
– Jag är chockad, säger Magdalena Olsson.

Sverige fortsätter att plocka medaljer under EM i skidorientering i turkiska Sarikamis. Men efter två dagar med totalt tre silver och ett brons så blev det nu en verkligt gyllene dag med guld på både dam- och herrsidan.

Och gladast av alla var Magdalena Olsson som vann karriärens första individuella mästerskapsguld:

– Orienteringstekniskt var det ett helt perfekt lopp. Jag kan så här i efterhand inte hitta någon del av banan där jag hade kunnat ta ett bättre vägval. Och det känns extra bra med tanke på att det var en tekniskt väldigt utmanande bana med mycket smalspår och tuff kupering. Sen hade jag helt perfekta skidor. Däremot hade jag inte den där lätta känslan i kroppen, så ute efter banan förstod jag inte hur bra mitt lopp var. Jag blev chockad när jag kom i mål och insåg att jag skulle vinna guld, säger Olsson som vann med närmare en och en halv minuts marginal till tvåan Salla Koskela, Finland.

Olsson och Tove Alexandersson hade en tät kamp under loppets första tredjedel, men Tove bröt skidan och fick åka till en utrustningsstation för att hämta en ny skida. Därmed var guldmöjligheterna borta. Alexandersson slutade femma.

På herrsidan blev guldkampen klart tajtare. Erik Rost hade ryckt åt sig en ledning på 18 sekunder när tio minuters åkning återstod, men två fall av Rost alldeles på slutet innebar att norrmannen Lars Moholdt kom allt närmare.

I mål var differensen tre sekunder till Rosts fördel:

– Fall är sånt som händer på den här typen av banor när det är tufft både uppför och utför. Sen är det klart att det är surt när fallen kommer alldeles på slutet, säger Rost som efter två raka silver under EM i Turkiet nu får ta klivet högst upp på prispallen.

– Jag har gjort ett riktigt bra lopp. Inga orienteringstekniska missar alls. Och precis som tidigare dagar så var det väldigt rolig skidorientering med en mycket orienteringstekniskt utmanande bana och det är något som brukar passa oss svenskar väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med de resultat jag har presterat så här långt den här veckan, säger Rost.

I morgon är det vilodag på EM i skidorientering, innan det åter är tävlingsdags de två därpå följande dagarna med långdistans och stafett.
 
Resultat

EM, medeldistans
Damer:

1) Magdalena Olsson, Sverige, 30.27, 2) Salla Koskela, Finland, +1.26, 3) Mariya Kechkina, +1.35, 4) Tatyana Oborina, Ryssland, +2.07, 5) Tove Alexandersson, +2.19.
Övriga svenska placeringar: 12) Linda Lindkvist, +4.01, 13) Isabel Salén, +4.08, 19) Emma Bergström, +6.48, 27) Hanna Eriksson, +9.33.

Herrar:
1) Erik Rost, Sverige, 35.36, 2) Lars Moholdt, Norge, +0.03, 3) Sergey Gorlanov, Ryssland, +0.46, 4) Edouard Khrennikov, Ryssland, +1.05, 5) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +1.07.
Övriga svenska placeringar: 10) Erik Blomgren, +2.11, 14) Martin Hammarberg, +3.21, 20) Rasmus Wickbom, +5.22, 25) Markus Lundholm och Sixten Walheim, +6.41.

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

Det är fina förhållanden vid Jarlstugan i Rättvik inför skicross-sprinten på lördag. FOTO: John Vikman.

Skicrossprint på nyrenoverad skidarena i Rättvik

IK Jarl Rättvik har inte arrangerat Jarlloppet på några år. Men nu kommer man tillbaka med Jarlloppet skicross på lördag. – Det är enkel sprinttävling i skejt med en prolog och sedan placeras man i A...
Emil Jönsson och Zebastian Modin jublar efter nattens VM-guld i sprint vid para-VM i Kanada. FOTO: Christer Skog.

VM-guld till Modin i par med Jönsson

Zebastian Modin försvarade sitt VM-guld i sprint när han i natt vann i kanadensiska Prince George tillsammans med ledsagaren Emil Jönsson.