Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson och Erik Rost tog silver vid mixstafetten. Här syns de bredvid guldmedaljörerna Ryssland (Alena Trapeznikova och Sergei Gorlanov) samt bronsmedaljörerna Norge (Evine Westli Andersen och Jörgen Madslien).
Tove Alexandersson och Erik Rost tog silver vid mixstafetten. Här syns de bredvid guldmedaljörerna Ryssland (Alena Trapeznikova och Sergei Gorlanov) samt bronsmedaljörerna Norge (Evine Westli Andersen och Jörgen Madslien).

EM-silver till Alexandersson och Rost

Sverige tog ytterligare en medalj på EM i skidorientering. Tove Alexandersson och Erik Rost körde hem ett silver i dagens mixstafett:
– Silver är bra, men vi vill ju alltid vinna, säger Rost till orientering.se.

I dag var det dags för mixstafett vid EM i skidorientering i turkiska Sarikamis. Mixstafett påminner om längdåkningens sprintstafett där varje åkare kör tre sträckor vardera.

Det svenska förstalaget med Tove Alexandersson och Erik Rost fanns med i tätkampen hela vägen. Alexandersson inledde:

– Det var väldigt rolig skidorientering och jag har egentligen inte gjort några misstag. Jag och ryskan Trapeznikova (som vann gårdagens sprint) hade olika gaffling så det är svårt att veta hur jag låg till jämfört med henne. På min sista sträcka hade jag den kortaste gafflingen så då tog jag in ganska mycket men kom inte riktigt ikapp henne, säger Alexandersson som skickade ut Erik Rost på slutsträckan 17 sekunder bakom ledande ryssen Gorlanov.

– Jag såg honom i stort sett hela tiden, men det är tufft att jaga ikapp. Både Tove och jag har gjort bra lopp utan några egentliga misstag så på det stora hela är vi ganska nöjda med silver. Men det är klart att vi vill ju alltid vinna, säger Rost.

I morgon fortsätter EM med långdistans, en utmanande sådan med tanke på den höga höjden (cirka 2 300 meter över havet):

– Det kändes bra i kroppen i dag och jag gillar att tävla på hög höjd så jag ser verkligen fram mot långdistansen, säger Alexandersson som har inlett EM-veckan med ett brons och ett silver.

Erik Rost har två raka silver, och är dessutom regerande Europamästare på långdistans:

– Åkningen kändes bättre på mixstafetten än vad den gjorde på gårdagens sprint. Det tar lite tid att anpassa kroppen till att tävla på den höga höjden. Långdistansen kommer att bli en väldigt rolig tävling. Förutsättningarna här är perfekta med många spår och mycket snö så det är verkligen bra för skidorientering, säger Rost.

Det svenska andralaget med Magdalena Olsson och Erik Blomgren var tredje lag i mål. 1.49 bakom segrande Ryssland. Men bara ett lag från respektive nation ”räknas” i sammandraget vilket betyder att bronset gick till det norska laget som var femte lag i mål.

Det blågula tredjelaget med Linda Lindkvist och Markus Lundholm stämplade fel.
 
Resultat Mixstafett:
1) Ryssland (Alena Trapeznikova, Sergey Gorlanov), 47.04, 2) Sverige (Tove Alexandersson, Erik Rost), +0.29, 3) Norge (Evine Westli Andersen, Jörgen Madslien), +2.25.

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

Det är fina förhållanden vid Jarlstugan i Rättvik inför skicross-sprinten på lördag. FOTO: John Vikman.

Skicrossprint på nyrenoverad skidarena i Rättvik

IK Jarl Rättvik har inte arrangerat Jarlloppet på några år. Men nu kommer man tillbaka med Jarlloppet skicross på lördag. – Det är enkel sprinttävling i skejt med en prolog och sedan placeras man i A...
Emil Jönsson och Zebastian Modin jublar efter nattens VM-guld i sprint vid para-VM i Kanada. FOTO: Christer Skog.

VM-guld till Modin i par med Jönsson

Zebastian Modin försvarade sitt VM-guld i sprint när han i natt vann i kanadensiska Prince George tillsammans med ledsagaren Emil Jönsson.