Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

FIS-beslut: Maxlängd på stavar

Idag fredag beslutade Internationella Skidförbundet (FIS) att maxlängden på stavar vid tävlingar i klassisk stil ska vara  83 procent av kroppslängden.
Detta blir ett hårt slag i ansiktet för alla skidåkare som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Ett märkligt och bakåtsträvande beslut av FIS.

– Det här är ett av flera grepp för att bevara klassisk stil. Alla var eniga om att det måste komma en regel, sen var det diskussion kring vilken procent det skulle bli, säger Norges representant i FIS längdkommitté, Åge Skinstad, till norska nyhetsbyrån NTB.

Tyskland hade kommit med förslaget, och då med en maxgräns på 85 procent av kroppslängden. Nu blev beslutet 83 procent men med mätning med skidskor på. Mätpunkten på staven ska vara där remmen kommer ut ur handtaget.

Detta motsvarar ungefär 85 procent av kroppslängden. Men många åkare har det senaste året åkt på klart längre stavar. Inte minst då inom långloppscirkusen.

Regeln gäller alla FIS-tävlingar. Därmed alltså långlopp som till exempel Vasaloppet och Marcialonga.

Det här måste komma som en stor överraskning för alla som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Teknik och styrketräning har ju de senaste åren utvecklats just för att åka med längre stavar. Proteststormen lär inte vänta på sig.

Redan nu så ”brinner” det på sociala medier från många åkare.

En sak är ju att göra banorna på klassiska lopp med så tuffa backar att man som åkare då väljer att åka med fäste. Men att tvinga åkare på långlopp att åka med kortare stavar känns mycket märkligt.

Men beslutet är taget och det blir för många att ta fram bågfilen och kapa stavarna.

Siste nyheter

Det är fina förhållanden vid Jarlstugan i Rättvik inför skicross-sprinten på lördag. FOTO: John Vikman.

Skicrossprint på nyrenoverad skidarena i Rättvik

IK Jarl Rättvik har inte arrangerat Jarlloppet på några år. Men nu kommer man tillbaka med Jarlloppet skicross på lördag. – Det är enkel sprinttävling i skejt med en prolog och sedan placeras man i A...
Emil Jönsson och Zebastian Modin jublar efter nattens VM-guld i sprint vid para-VM i Kanada. FOTO: Christer Skog.

VM-guld till Modin i par med Jönsson

Zebastian Modin försvarade sitt VM-guld i sprint när han i natt vann i kanadensiska Prince George tillsammans med ledsagaren Emil Jönsson.