Annonsör
AnnonsörAnnonser
Fredrik Byström på väg mot en imponerande femteplats i Bruksvallarnas 15 kilometer klassisk stil - men enbart stakning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fredrik Byström på väg mot en imponerande femteplats i Bruksvallarnas 15 kilometer klassisk stil - men enbart stakning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fredrik Byström stakade till femteplats

Dagens lopp i klassisk stil i Bruksvallarna var det första loppet i Sverige då FIS nya regel om maximal stavlängd användes.
Ett grepp från Internationella skidförbundet (FIS) för att behålla klassisk stil och ”sätta stopp” för ren stakning i klassiska lopp.
Svaret från den svenska långloppseliten var förstås att staka loppet utan fästvalla. Den som gjorde det bäst var Fredrik Byström - men den femteplats före flera landslagsåkare.

Längd.se tog en snack med Fredrik ”Bysse” Byström efter hans imponerade insats som fjärde svensk och femma i loppet före landslagsmeriterade åkare som Calle Halfvarsson, Simon Andersson och Martin Johansson.

– Det gjorde vi bra. Det var en grym laginsats, sa ”Bysse” och syftade förstås på sina långloppskompisar i Lager 157 Ski Team: Oscar Persson, nia, Jimmie Johnsson 12:a och Marcus Johansson 22:a.

– Vi hade grymma skidor. Det var en bra dag, fortsatte Byström.

Bra dagsform?
– Ja! Den var bra. Det gick ju sådär i går så det var skönt att få få till en bra lopp, få en bra start på säsongen och känna lite lugn och ro, sa Fredrik.

Nästa helg borde det väl egentligen vara så att Byström tog en plats i det svenska världscuplaget till Ruka efter den här insatsen. Men då väntar Visma Ski Classics prolog i Pontresina, Schweiz. Prologen som bara är 10 kilometer.

– Ja, då är det 5 kilometer kortare. Det ska bli kul, sa Fredrik.

Teamchefen Anton Järnberg var förstås nöjd med sina adepters insats. I damklassen stakade också lagets stjärna Britta Johansson Norgren till en 13:e plats, 1.42 bakom segrande Masako Ishida men bara dryga minuten från sjätteplatsen.

– Det var bra av alla. Jag hade det på känn att vi tagit ett kliv. Jag visste att vi skulle vara jämna men det var ju skönt att det var på så hög nivå för hela gänget. Riktigt kul!

Det var inte bara Lager 157-åkarna som stakade dagens lopp. Bland de som stakade noterade vi också IFK Moras tre långloppsåkare Andreas Holmberg, Anders Solin och David Frisk där Holmberg var bäst med en 32:a plats.

Längre fram i resultatlistan hittar vi också Bill Impola, SK Bore och Brink Ski Team som stakade till 15:e plats. Andra stakare för dagen var Erik Melin Söderström, Östersunds SK och Team Serneke på 35:e plats. Bob Impola, SK Bore och Team Serneke som 50:e samt Tema Tynells Kerry Ahrlin och Rikard Tynell som 60:e och 61:a.

Härmed kan vi konstatera att begränsa stavlängden till 83 procent inte kommer att få stakspecialisterna att sluta staka. Men det visste vi redan.

 


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör