Annonsör
AnnonsörAnnonser
Calle Halfvarsson och schweizaren Curdin Perl före Finlands Matti Heikkinen som ramlade på upploppet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson och schweizaren Curdin Perl före Finlands Matti Heikkinen som ramlade på upploppet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Guld till Norge före Ryssland - brons till Sverige

Norge vann guldet för Ryssland efter suverän åkning. Inte minst av slutmannen Finn Hågen Krogh som kunde hålla en vilt jagande Sergey Ustiugov bakom sig.
Calle Halfvarsson spurtkamp om bronset mot Finlands Matti Heikkinen slutade med att finländaren fällde sig själv bakom Calle i kurvan in på upploppet.
– När Heikkinen ryckte på slutet och jag gick ikapp, då kände jag mig ganska säker på att klara bronset, sa Halfvarsson till SVT.

Norge imponerade när de tog guldet före ett mycket starkt ryskt lag

– Jag hade ett jobb idag. Att ge Finn några sekunder försprång, sa Martin Johnsrud Sundby som gav Krogh 18 sekunder försprång till Ustiugov inför slutsträckan.

– Han är den värsta att han bakom sig. Det var riktigt svåra förhållanden att åka i. Mina ben brann efter tio meter, sa slutmannen Krogh som var överlycklig när han passerade mållinjen knappa fem sekunder före Ustiugov.

Ustiugov försökte och försökte hela slutsträckan men marginalen låg nästan hela sträckan på runt tio sekunder.

Finn Hågen Krogh skriker ut sin glädje när han möts av Niklas Dyrhaug vid mållinjen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Finn Hågen Krogh skriker ut sin glädje när han möts av Niklas Dyrhaug vid mållinjen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

För svensk del såg det riktigt mörkt ut efter de två inledande sträckorna. Då klev Marcus Hellner in i leken och gjorde en suveränt insats och åkte Sverige tillbaka i matchen om bronset.

Slutsträckan blev en taktikkamp mellan Sverige, Finland, Schweiz och Tyskland med mycket avvaktande åkning. När till slut Matti Heikkinen gjorde ett ryck strax innan mål så kunde Calle Halfvarsson gå i rygg på finländaren. Heikkinen släppte sedan fram Calle före sig innan hårnålskurvan ner mot stadion.

Väl där höll Calle sig nära innerkurvan och finländaren fällde sig själv bakom Calle i kurvan in på upploppet. Calle kunde ta bronset strax före Schweiz utan spurtstrid.

– Det var så tungt före. Jag hatar det här föret så jag var inte säker på att jag skulle klara det. Jag fick slita så fast vi åkte så sakta, sa Calle till SVT.

– Men när Heikkinen ryckte på slutet och jag gick ikapp, då kände jag mig ganska säker, fortsatte Calle.

Att Sverige inte skulle kunna vara med och slåss om de ädla medaljerna stod klart tidigt i stafetten. Det svenska vallateamet hade inte lyckats med de klassiska skidorna på de två första sträckorna.

På första såg Daniel Richardsson bra ut till en början men tappade när farten ökade ut på tredje varvet. Han gick sedan ikapp Norge och Ryssland igen men blev därefter ifrångliden.

– Jag kände direkt att de var för starka och hade helt andra grejor under förtterna. Det var illa. De andra hade klart bättre glid men jag blev också jättetrött, sammanfattade Rickardsson startsträckan efter att han växlat 37 sekunder från täten som åtta.

Hoppet fanns då att Johan Olsson skulle kunna jaga ikapp.

– Det var bara att gå ut det jag hade och jag plockade i början. Jag slog till och med av i första backen för att inte gå på allt. Sen var de hur långt borta som helst, sa Olsson och fortsatte:

– Det var hemskt.

Det var tydligt hur besviken Olsson var över hur skidorna fungerade.

– Jag har inte haft in närheten av vad de andra hade. Jag fick saxa från botten av backarna när jag så de andra går i spåret. Och jag tappade enormt utför, berättade Johan vidare.

Markus Hellner gjorde sedan en suverän insats på tredje sträckan där han plockade från åttonde till tredje plats. Hellner var sträcksnabbast men 3,7 sekunder snabbare åktid än Martin Johnsrud Sundby.

– Jag gick ut hårt och kände mig stark. Jag tog sikte på pallen, sa Hellner.

– Formen kändes riktigt bra. Bra också att jag kunde få till tekniken även i det här extremt dåliga föret, fortsatte Hellner.

Marcus Hellner åkte snabbast av alla på tredje sträckan. Det bådar gott inför söndagens femmil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Marcus Hellner åkte snabbast av alla på tredje sträckan. Det bådar gott inför söndagens femmil. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Efter stafetten var det en ledsen och besviken Urban Nilsson, Sveriges vallachef, som uttalade sig i SVT:

– Det var katastrof!  Absolut inte bra, sa Nilsson.

– Grabbana har vunnit en bronspeng. Vi har förlorat ett guld. Danne och Johan har åkt bra trots sitt dåliga material.

Resultat
VM stafett herrar

1. Norge
2. Ryssland + 4.6
3. Sverige + 2.31.8
4. Schweiz + 2.32.0
5. Finland + 2.42.4
6. Tyskland + 2.42.8

Komplett resultat finns här.

 


Tävlingar och Evenemang

 30/08/2018Fight for Vasan 2019Rullskidor
 15/09/2018BessemerrullenRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör