Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
HANNA BRODIN fick sista VM-platsen. Foto: CATHRINE ENGMAN
HANNA BRODIN fick sista VM-platsen. Foto: CATHRINE ENGMAN

Hanna Brodin, 18, klar för VM i Liberec

Nu är det klart!
Hanna Brodin, 18, från Falun blir sjunde tjej i den svenska VM-truppen till Liberec.
- Det ska bli grymt kul och häftigt att få åka VM, säger Hanna som gjorde stor succé vid junior-VM i franska Praz de Lys där hon tog två silver och ett brons.

Sex av sju kvinnliga VM-åkare presenterades förra helgen omedelbart efter det att SM-veckan avslutades i Sundsvall.
Den sjunde platsen valde förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson att hålla öppen.
Kaptenerna ville avvakta resultaten i junior-VM. Och där visade Hanna Brodin definitivt att hon håller VM-klass. Hanna matchade norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla, samt finskan Krista Lähtenmäki som samtliga ska åka VM i Liberec.
- Vi har gjort bedömningen att Hanna Brodin kvalificerat sig till VM på de resultat hon presterade under JVM. Hanna tog silver i sprint, brons i pursuiten, var femma på fem kilometer fritt och vann startsträckan i stafetten där Sverige kom tvåa efter Norge.
- Hanna är en mångsidig skidåkerska som är både snabb och uthållig och lika duktig i klassiskt som i skejt. Hon har många kvaliteter som skidåkare. Vi har redan tagit ut henne till att åka den dubbla jaktstarten och tremilen i VM, säger förbundskaptenerna.

Överlycklig Hanna

Själv är Hanna Brodin överlycklig:
- Jag blev alldeles stum när Joakim Abrahamsson ringde upp mig i kväll och sa att jag ska få åka till VM och tävla. Vad säger man? Jag är bara så grymt glad att få den här chansen och lovar göra mitt yttersta, säger Hanna Brodin.
Till vardags studerar hon på skidgymnasiet i Torsby där hon läser det naturvetenskapliga programmet med inriktning på natur.
Skidgymnasiet och träningen hemma i Falun under tränaren Evert Olssons ledning är förklaringen till vinterns lyft:
- Jag har fått en fin utveckling och känner mig stark. JVM var det stora målet och där lyckades jag ta några medaljer, precis som jag hoppats på innan. Nu blir det fullt fokus på VM i Liberec, jag känner bara glädje inför den utmaningen, säger Hanna Brodin.
Förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson har också varit i kontakt med JVM-silvermedaljösen Lisa Larsen, Sundbybergs IK:
- Dialogen med henne mynnade ut i att Lisa inte känner sig redo för VM, att formen inte är den hon önskat. I största samförstånd beslutade vi därför att låta henne träna och tävla på hemmaplan för att istället få åka världscuptävlingar efter VM.
 

Siste nyheter