Annonsör
AnnonsörAnnonser
Vasaloppet

Vasaloppsåkarna uppmanas att åka med röd mössa den 5 mars - för att hedra minne av Mora-Nisse. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppsåkarna uppmanas att åka med röd mössa den 5 mars - för att hedra minne av Mora-Nisse. FOTO: Vasaloppet.

Hedra minnet av Mora-Nisse - åk med röd mössa den 5 mars

I år är det 100 år sedan Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1917-2012) föddes. Och det ska självklart uppmärksammas. Nu uppmanas alla som startar i det 93:e Vasaloppet söndagen den 5 mars att göra det i en röd mössa.
Målet är att genomföra en gigantisk hyllning till en idrottsstjärna och Vasaloppets största profil genom tiderna.

Nio segrar på tio Vasaloppsstarter. OS-guld och VM-brons, 37 SM-guld, Svenska Dagbladets bragdmedalj och Holmenkollenmedaljen. Nils ”Mora-Nisse” Karlsson var inte bara en fantastisk längdskidåkare och en älskad idol. I sitt jobb som spårchef och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté var han även med och utvecklade Vasaloppet till vad det är i dag. Ett av Mora-Nisses främsta kännetecken var den röda toppluvan som han bar i så gott som alla tävlingar från 1942.

– Mora-Nisse var en stark profil och ambassadör för Vasaloppet. Nu vill vi hedra hans minne genom att sätta extra färg på årets lopp och uppmanar därför alla deltagare att starta i röd mössa söndagen den 5 mars, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Varför Mora-Nisse började använda den röda mössan är inte helt klarlagt men allt tyder på att den har sitt ursprung i Svenska Turistföreningens fjällstation i Vålådalen som i många år var den plats där svenska elitidrottsmän slipade formen inför OS och VM. Gösta Olander, fjällstationens arrendator och tränare, fick idén om att ta fram en röd mössa till sina gäster och Mora-Nisse tog med sig mössan och bar den på tävling. Så småningom blev den en del av IFK Moras skiddräkt.

Efter sin aktiva karriär jobbade Mora-Nisse vidare inom Vasaloppet. Som spårchef 1961–1967 och som tävlingsledare och ordförande i Vasaloppets organisationskommitté 1968–1985. Det var under åren som spårchef som Mora-Nisse såg till att Vasaloppet fick den sträckning som gäller i stort sett än i dag och som gjort det möjligt för loppet att ta emot fler deltagare och utveckla sin verksamhet även på sommaren. 1985 anmälde sig, för första gången, över 20 000 personer till Vasaloppet och Öppet spår. I dag är över 60 000 anmälda till något av loppen under vinterveckan 2017.

– Att ha på sig en röd mössa blir ett konkret sätt att visa vår hyllning till en person som betytt så mycket för Vasaloppet. Självklart kommer även alla våra funktionärer att bära röd mössa under hela vinterveckan och vi kommer på alla sätt försöka engagera deltagarna med uppmaningen ”åk med röd mössa”, säger Eva-Lena Frick.

Utställning om Mora-Nisse i Vasaloppets hus Under vinterveckan 2017 öppnar en specialutställning om Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, i Vasaloppets hus. Utställningen, med fritt inträde, visar upp Mora-Nisses liv i text och bild, delar av hans prissamling och berättar även om hans arbete, bland annat som spårchef, inom Vasaloppet.

Mer om Mora-Nisse på www.vasaloppet.se/moranisse

 


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör