Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Johnsrud Sundby pekas ut för att medvetet ha tagit stora doser av astmamedicin. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Martin Johnsrud Sundby pekas ut för att medvetet ha tagit stora doser av astmamedicin. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Idrottare blir starkare och mer explosiva av astmamedicin

På sajten idrottsforskning.se uttalar sig den danska professorn Vibeke Backer om hur idrottare som tar höga doser av astmamedicin kan få klara fördelar.
Vibeke Backer tror att de höga gränsvärdena som finns helt säkert utnyttjas av idrottare och deras team som till exempel i fallet Martin Johnsrud Sundby.

– Sundby visste vad som pågick. Allt var medvetet och det var landslagsläkaren som ordinerade medicinen. Etiken hos de lagläkare som behandlar elitaktiva är tyvärr inte alltid den bästa, säger Backer till idrottsforskning.se.

Användningen av astmamedicin bland elitidrottare har ökat på senare år. Faktum är att idrottare med astmadiagnos är de som tagit flest medaljer i flera uthållighetsidrotter på senare år.

Exempelvis har 69 procent av alla norska OS-medaljer från 1992 och framåt tagits av astmatiker påpekas i artikeln på idrottsforskning.se.

Professor Backer och den danska forskargrupp i Köpenhamn som har studerat just detta och sett tydliga och anmärkningsvärda resultat. De menar att forskningen ger klara bevis på att idrottare får tydliga fördelar när de tar astmamedicin i högre doser.

– Vi har nyligen kunnat visa att muskelstyrkan förbättras vid intag av astmamedicinen Terbutaline, berättar Backer.
Den senaste studien av de danska forskarna innefattade höga doser av Salbutamol och där blev resultatet förbättringar på ett så kallat Wingate test, som mäter anaerob kapacitet.

Wada tillåter doser fem till tio gånger högre än normaldos  och de senaste åren har flera stora stjärnor åkt fast i dopingkontroller med mycket stora mängder astmamedicin i kroppen.

– Det öppnar det för en hel del ”medicinering” i etikens gråzoner inom elitidrotten, menar Vibeke Backer.

Exempel på idrottare som åkt fast med för höga doser är förutom Martin Johnsrud Sundby även cyklisten Chris Froome. På höstens Spanien Runt hade dubbelt så hög dos som det tillåtna i urinen.

Läs hela artikeln på Centrum för idrottsforsknings sajt här.

 

Siste nyheter

Anders Edvinsson valdes till ny ordförande Östersunds SK på tisdagskvällen.

Hemvändare tar över klubban i Östersunds SK

Under tisdagskvällen hade Östersunds SK årsmöte på Östersunds skidstadion. Vid årsmötet valdes Anders Edvinsson till ordförande som därmed återvänder till sin moderklubb. Under kvällen hyllades även ...
Fredrik Erixon startade dagen med ett frukostsnack med Thomas Wassberg innan han gav sig iväg mot Sveg i regn och rusk.

Möte med Wassberg och regn och rusk för Erixon

Fredrik Erixon fortsätter sin väg genom Sverige på rullskidor. De senaste dagarna har det dock varit tungt med mycket regn och rusk. I morse träffade han Thomas Wassberg i Åsarna innan färden bar vid...