Annonsör
AnnonsörAnnonser
Dagens två snabbaste svenskar. Martin Johansson och Jimmie Johnsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dagens två snabbaste svenskar. Martin Johansson och Jimmie Johnsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jimmie Johnsson stakade in som bäste svensk

Dagens svenska herre i Bruksvallarna heter Jimmie Johnsson.
Med startnummer 6 långt före det seedade fältet gjorde Jimmie sitt eget lopp på blanka skidor.
Med imponerande stakning räckte det till en andraplats bakom Petter Northug.

– Jag fick göra mitt eget lopp. Hade Södergren innan så jag kunde gå lite på hans tider, berättar Axa SC och Team Exspirit-åkaren.

Men honom slog Jimmie till slut med över minuten. Kampen om att bli bäste svensk blev mot Martin Johansson. Duon åkte jämnt men Jimmie hade gått i mål långt innan Martin startade. Här spelade kanske förhållandena in lite grann och till Martin nackdel som var två sekunder sämre i mål.

– Men jag är imponerade av att Jimmie kunde hålla så bra fart i stakningen, berättar trean Johansson.

Jimmie hade taktiken klar innan loppet.

– Jag försökte göra ett så jämnt lopp som möjligt. Inte gå ut för hårt utan verkligen åka skidor.

Att han skulle åka loppet utan fäste var självklart.

– För mig är det givet att staka. Egentligen åker jag det här som träning idag. Jag har varit här på läger några dagar. Min säsongspremiär är egentligen när Ski Classics startar 5-6 december i Livigno. Nu åker jag här hela helgen för att få lite fart i kroppen.

– Det har känts bra i träningen på slutet och jag börjar få lite överskott. Det var kul att tävla idag och jag har sett fram emot det

Nu borde du bli aktuell för världscup?
– Självklart vill man åka världscup. Det är ingen tvekan om det. Men huvudfokus är på Ski Classics, säger Avestasonen Jimmie och fortsätter:

– Ja, det är ju världscuputtagning idag och jag vann ju om man bortser från Petter.

Nu återstår det att se hur förbundskapten Rikard Grip värderar Jimmies lopp.

Så här kommenterade Jimmie hur det var att åka banan:

– Det är väl ingen optimal stakbana. Även om det är mycket utför så måste man hålla i stakningen hela vägen upp för Södergrensbacken och backarna på sprintbanan är inte så jätteroliga att staka. Man får hugga sig upp. Men resultatet är väl ett mått på att jag ligger bra till i träningen och stakningen.

Jimmie åkte hela loppet själv och hade ingen draghjälp. Möjligen hade han lite bättre förhållanden än de som åkte senare. Det stora startfältet på 200 herrar gjorde förstås att det blev lite uppåkt.

– Bevisligen fort i det seedade fältet med eftersom Northug slog mig med 35 sekunder. Det var inget fel på föret då, konstaterar Jimmie

Och i morgon tar du på dig skejtskidorna!
– Ja. Men jag kommer nog inte känna mig lika trygg när jag står på start då som idag. Jag har ingen aning om hur det kommer att gå i morgon.

Martin Johansson var den av landslagsåkarna som levererade bäst med tredjeplatsen precis bakom Jimmie. Martin som varit känd som duktig skejtåkare i många år har utvecklat sin klassiska åkning.

martin_trea.jpg

Martin Johansson på väg mot tredjeplatsen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Funderade du på att staka?
– Nej, det passar inte mig på en så här bana. Men jag är nöjd med premiären. Jag har gått framåt. Hoppas få fortsätta åka klassiskt i världscupen nu. Där är det längre uppförsbackar och det passar mig bättre. Att gå med bra fäste och kunna åka mer med benen, berättar Martin och fortsätter:

– Skulle kanske åkt med lite mer fäste idag. Nu fick jag jobba hårt med armarna och kunde inte riktigt gå på med benen i backarna som jag vill.

Apropå stakning. Jimmie var klart snabbast av de som stakade loppet idag. Sedan hittar vi norska långloppsessen John Kristian Dahl och Johan Kjölstad som 12:a och 14:e runt 25 sekunder efter Jimmie. Fredrik Byström, Orsa SK och Lager 157 Ski Team stakade in som 21:a på runt tio sekunder längre tid. Tio sekunder efter honom hittar vi SK Bores och Team Exspirits Bill Impola som 23:a.

Dagens resultat finns här.

petter_bysse.jpg
Fredrik Byström stakade sig in på 21:a. Här med segraren Petter Northug i sin svenskdräkt i rygg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.


Tävlingar och Evenemang

 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
 28/10/2017Först på snö - TYNELL ACTIVITYLängdåkning
 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör