www.langd.se

Johan Olsson är på plats i Mora för Vasaloppet på söndag. Dock väljer Olsson att kliva ett steg bakåt i starten. Från 0-ledet till led 1. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Johan Olsson är på plats i Mora för Vasaloppet på söndag. Dock väljer Olsson att kliva ett steg bakåt i starten. Från 0-ledet till led 1. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Olsson backar ett steg i Vasaloppsstarten

Den som trodde att Johan Olsson skulle vara en faktor i tätklungan på Vasaloppet får nog tänka om.
Johan har valt att backa från 0-ledet till led 1 i starten på söndag.
– Jag undrar om det kan vara första gången i världshistorien som någon frivilligt vill starta längre bak, berättar Johan för Längd.se.

Olsson hade inriktningen att träna bra inför Vasaloppet som blir hans sista lopp i En svensk klassiker. Men en månad på soffan med influensa har fått Johan att tänka om. Efter bra och hårt träning i november och december så gick det inte på räls längre.

– Jag höll på att ställa in min start i Vasaloppet för en vecka sen, berättar Johan när vi träffar honom i Vasaloppets mässtält två dagar innan Vasaloppet.

Johan är där i en monter med en sponsor och intresset kring vår svenska skidhjälte är stort, minst sagt. Det är många som kommer fram och vill ha råd kring uppladdning inför loppet, och, inte minst, ta en selfie VM- och OS-hjälten.

Johan tar sig dock tid och berättar hur läget är inför hans första start i Vasaloppet.

– Jag undrar om det kan vara första gången i världshistorien som någon gör som jag nu har gjort, frivilligt efterfrågar att få starta längre bak. Jag skulle stått i 0-ledet men nu blir det led 1 istället, berättar Johan och fortsätter;

– Jag känner att jag vill inte stå i nollan om jag inte har elitintentioner. Då ska jag inte stå där.

Många har ju undrat och undrar. ”Hur länge hänger Johan med täten”?

– Nu känner jag att med den senaste månaden jag har bakom mig med influensa och antibiotikakur då jag inte har tränat någonting, så tänker jag så här: ska jag kunna genomföra Vasaloppet så blir det med fästvalla och med en måltid på kanske fem och en halv timme.

– Jag har helt enkelt inte fysiskt grundlag för att kunna gå för fullt i nio mil. Det har jag inte. Det är som det är, förklarar han.

Men som sista delen i klassikern så vill förstås Johan åka loppet. Även om det inte blir på det sätt han tänkt sig.

Alltid älskat Vasaloppet
– På ett sätt kan jag se det som lite skönt också. Jag har ju alltid älskat Vasaloppet för det det är. Inte för elitloppet Vasaloppet utan Vasaloppet för bredden och vad det gör för skidsverige. Vilken betydelse det har för att få folk att röra på sig.

– Då kan jag känna själv att nu får jag verkligen tillfälle att uppleva det också. Att jag åker och dricker sportdryck och blåbärssoppa och tar en bulle. Att jag tar den tiden och kanske även kan snacka lite längs vägen, men…

– … problemet blir väl det som sitter innanför mitt kranium, det lilla som är kvar av min hjärna. Den delen kommer att ha problem att säga att ”du ska inte hänga på här”, ”nu ska du ta det lugnt”

– Samtidigt kommer jag bli så trött att skulle jag få för mig att hänga på så skulle jag gå in i väggen direkt. Fem timmar kanske är det jag klarar nu, med fästvalla på i alla fall.

– Om jag innan hade hoppats på att jag skulle kunna vara med täten till Oxberg eller kanske enda in mot Hemus innan så är det nu så här det är, konstaterar Olsson.

– Att jag klivit tillbaka i starten är ett viktigt statement på ett sätt. Jag åker med vanliga nummerlappen som alla andra har.

Man kan tänka att du blir en inspiration för de runt omkring dig i spåret.
– Jag hoppas det! Jag ska verkligen försöka ta in atmosfären, lyfta blicken och inte bara titta på kilometerskyltarna och mina egna skidor. Ta in omgivningen och göra resan värd sitt pris på något sätt.

 

Siste nyheter

Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.

Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln

Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av ...
Fredag 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för minst 1,5 kilometer längdåkning. Hela helgen 25-27 oktober är det tema längdåkning i Grönklitt. FOTO: Orsa Grönklitt.

Redan 25 oktober är det längdpremiär i Orsa Grönklitt

Redan den 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för den efterlängtade längdpremiären. Allt fler efterlyser en tidig premiär på längdskidor och tack vare sparad snö kan Grönklitt öppna spåren redan i slutet...
Herrarna i A-landslaget och Team Bauhaus tränar på snö i Idre kommande vecka och de får också sällskap av Stina Nilsson och Anna Dyvik. FOTO: Idre Fjäll.

Stina Nilsson och Anna Dyvik tränar med herrlandslaget i Idre

Idag, tisdag, samlas längdlandslagets herrar i Idre för en veckas läger. Med på lägret finns även Stina Nilsson och Anna Dyvik som skippar damlandslagets läger på hög höjd i Val Senales och väljer Idr...