Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johnsson, Skogsholm och Erkers favoriter i Moraloppet

På lördag 19 januari är det dags för Moraloppet. 44 kilometer mellan Oxberg och Mora skidstadion.
Favoriter i herrklassen är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm. I damklassen är Frida Erkers från arrangerande IFK Mora SK favorit.

Närmare 800 åkare är anmäla till Moraloppet som är ett seedningslopp inför Vasaloppet och Tjejvasan. Många vill försåts känna på sträckan innan Vasaloppets vintervecka.

I herrklassen är det flera vassa åkare till start men huvudfavoriter är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm, Team Parkettpartner.
Jimmie har vunnit flera lopp i vinter och senast spurtvann han Skistart Ski Marathon i Långberget gångna helg.

Johnsson har inte följt med sina teamkompisar till lördagens deltävling i Ski Classics, La Diagonela i Schweiz. Han väljer Moraloppet istället.

– Jag vill inte åka alla Ski Classics-lopp i vinter utan håller fokus på vissa lopp. Efter Moraloppet blir det Marcialonga och Toblach-Cortina i Italien, berättar Jimmie.
För Avestasonen är det inte bara egen träning som gäller nu. Han jobbar 80 procent på Hagströmska skidgymnasiet i Falun också.

Utmanare till Johnsson och Skogsholm är bland annat IFK Mora SK:s egna åkare som Victor Gustafsson, Gabriel Stridh och Krång Mikael Sandgren. Andra åkare som förväntas kriga i toppen är Adam Steen, Axa SC, Jonathan Hedby, Nusnäs IF och Marcus Lennartsson, Garphyttans IF.

På damsidan får Frida Erkers, IFK Mora SK, gälla som huvudfavorit. Frida med fina meriter från traditionell skidåkning. Frida ingick i Moras lag som tog silver på SM-stafetten i våras.

– Jag har inte gjort några speciella förberedelser inför Moraloppet. Men det passade bra med ett långlopp nu när det inte finns så många traditionella tävlingar. Jag ser det mest som bra träning, berättar Frida.

Frida har jobbat sig tillbaka efter två långdragna skador i rygg och fot.

– Efter nyår har det börjat kännas lite bättre och jag är nöjd med min åkning på Skandinaviska cupen i Vuokatti för en och en halv vecka sen. Jag hoppas behålla den känslan till SM-veckan, säger Frida.
 
Starten för Moraloppet går 11.00 i Oxberg på lördag.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...