www.langd.se

Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johnsson, Skogsholm och Erkers favoriter i Moraloppet

På lördag 19 januari är det dags för Moraloppet. 44 kilometer mellan Oxberg och Mora skidstadion.
Favoriter i herrklassen är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm. I damklassen är Frida Erkers från arrangerande IFK Mora SK favorit.

Närmare 800 åkare är anmäla till Moraloppet som är ett seedningslopp inför Vasaloppet och Tjejvasan. Många vill försåts känna på sträckan innan Vasaloppets vintervecka.

I herrklassen är det flera vassa åkare till start men huvudfavoriter är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm, Team Parkettpartner.
Jimmie har vunnit flera lopp i vinter och senast spurtvann han Skistart Ski Marathon i Långberget gångna helg.

Johnsson har inte följt med sina teamkompisar till lördagens deltävling i Ski Classics, La Diagonela i Schweiz. Han väljer Moraloppet istället.

– Jag vill inte åka alla Ski Classics-lopp i vinter utan håller fokus på vissa lopp. Efter Moraloppet blir det Marcialonga och Toblach-Cortina i Italien, berättar Jimmie.
För Avestasonen är det inte bara egen träning som gäller nu. Han jobbar 80 procent på Hagströmska skidgymnasiet i Falun också.

Utmanare till Johnsson och Skogsholm är bland annat IFK Mora SK:s egna åkare som Victor Gustafsson, Gabriel Stridh och Krång Mikael Sandgren. Andra åkare som förväntas kriga i toppen är Adam Steen, Axa SC, Jonathan Hedby, Nusnäs IF och Marcus Lennartsson, Garphyttans IF.

På damsidan får Frida Erkers, IFK Mora SK, gälla som huvudfavorit. Frida med fina meriter från traditionell skidåkning. Frida ingick i Moras lag som tog silver på SM-stafetten i våras.

– Jag har inte gjort några speciella förberedelser inför Moraloppet. Men det passade bra med ett långlopp nu när det inte finns så många traditionella tävlingar. Jag ser det mest som bra träning, berättar Frida.

Frida har jobbat sig tillbaka efter två långdragna skador i rygg och fot.

– Efter nyår har det börjat kännas lite bättre och jag är nöjd med min åkning på Skandinaviska cupen i Vuokatti för en och en halv vecka sen. Jag hoppas behålla den känslan till SM-veckan, säger Frida.
 
Starten för Moraloppet går 11.00 i Oxberg på lördag.

 

Siste nyheter

Från och med i vinter kommer Nattvasan ingå i Vasaloppstrippeln samt också ingå som medaljår precis som Vasaloppet och Öppet spår. FOTO: Vasaloppet.

Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln

Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av ...
Fredag 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för minst 1,5 kilometer längdåkning. Hela helgen 25-27 oktober är det tema längdåkning i Grönklitt. FOTO: Orsa Grönklitt.

Redan 25 oktober är det längdpremiär i Orsa Grönklitt

Redan den 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för den efterlängtade längdpremiären. Allt fler efterlyser en tidig premiär på längdskidor och tack vare sparad snö kan Grönklitt öppna spåren redan i slutet...
Herrarna i A-landslaget och Team Bauhaus tränar på snö i Idre kommande vecka och de får också sällskap av Stina Nilsson och Anna Dyvik. FOTO: Idre Fjäll.

Stina Nilsson och Anna Dyvik tränar med herrlandslaget i Idre

Idag, tisdag, samlas längdlandslagets herrar i Idre för en veckas läger. Med på lägret finns även Stina Nilsson och Anna Dyvik som skippar damlandslagets läger på hög höjd i Val Senales och väljer Idr...