www.langd.se

Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Frida Erkers och Jimmie Johnsson är två av favoriterna i Moraloppet på lördag. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johnsson, Skogsholm och Erkers favoriter i Moraloppet

På lördag 19 januari är det dags för Moraloppet. 44 kilometer mellan Oxberg och Mora skidstadion.
Favoriter i herrklassen är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm. I damklassen är Frida Erkers från arrangerande IFK Mora SK favorit.

Närmare 800 åkare är anmäla till Moraloppet som är ett seedningslopp inför Vasaloppet och Tjejvasan. Många vill försåts känna på sträckan innan Vasaloppets vintervecka.

I herrklassen är det flera vassa åkare till start men huvudfavoriter är Jimmie Johnsson Rembo IK/Team Serneke och norrmannen Vinjar Skogsholm, Team Parkettpartner.
Jimmie har vunnit flera lopp i vinter och senast spurtvann han Skistart Ski Marathon i Långberget gångna helg.

Johnsson har inte följt med sina teamkompisar till lördagens deltävling i Ski Classics, La Diagonela i Schweiz. Han väljer Moraloppet istället.

– Jag vill inte åka alla Ski Classics-lopp i vinter utan håller fokus på vissa lopp. Efter Moraloppet blir det Marcialonga och Toblach-Cortina i Italien, berättar Jimmie.
För Avestasonen är det inte bara egen träning som gäller nu. Han jobbar 80 procent på Hagströmska skidgymnasiet i Falun också.

Utmanare till Johnsson och Skogsholm är bland annat IFK Mora SK:s egna åkare som Victor Gustafsson, Gabriel Stridh och Krång Mikael Sandgren. Andra åkare som förväntas kriga i toppen är Adam Steen, Axa SC, Jonathan Hedby, Nusnäs IF och Marcus Lennartsson, Garphyttans IF.

På damsidan får Frida Erkers, IFK Mora SK, gälla som huvudfavorit. Frida med fina meriter från traditionell skidåkning. Frida ingick i Moras lag som tog silver på SM-stafetten i våras.

– Jag har inte gjort några speciella förberedelser inför Moraloppet. Men det passade bra med ett långlopp nu när det inte finns så många traditionella tävlingar. Jag ser det mest som bra träning, berättar Frida.

Frida har jobbat sig tillbaka efter två långdragna skador i rygg och fot.

– Efter nyår har det börjat kännas lite bättre och jag är nöjd med min åkning på Skandinaviska cupen i Vuokatti för en och en halv vecka sen. Jag hoppas behålla den känslan till SM-veckan, säger Frida.
 
Starten för Moraloppet går 11.00 i Oxberg på lördag.

 

Siste nyheter

Moa Lundgren vann sprinten vid Volkswagen cup i Kalix på fredagen. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Grate och Lundgren sprintvinnare i Kalix

IFK Umeå hade fina framgångar under Volkswagen cup-finalen i Kalix under fredagen. I herrklassen vann Marcus Grate före Martin Bergström och på damsidan triumferade Moa Lundgren.
Johan Häggström blev fin finalfemma i Quebec och gratulerar Johannes Hösflot Kläbo till segern. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.

Kläbo dominerade som vanligt - Häggström finalfemma

Johannes Hösflot Kläbo dominerade världscupsprinten i Quebec och drygade ut ledningen i totalvärldscupen mot Alexander Bolshunov. Piteå elits Johan Häggström imponerade med att gå till final där han ...
Svensk sprintsuccén i Kanada med trion Jonna Sundling, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. FOTO: GEPA pictures/CH Kelemen/Bildbyrån.

Svensk succétrippel av Stina, Maja och Jonna!

De svenska sprintdamerna har haft en fantastisk säsong och idag var den än mer fantastisk. Stina Nilsson vann världscupsprinten i Québec, Kanada, före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling och Frida Karl...