Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Sofia Bleckur i mitten fick åka i IFK Moras färger i Falun förra året. Foto: NordicFocus

Sofia Bleckur i mitten fick åka i IFK Moras färger i Falun förra året. Foto: NordicFocus

Klubbar till attack mot förbundet –Varför skrek inte Sverige högt mot FIS?

I helgen avgörs sista världscupomgången för året i Falun. Vanligtvis får värdnationen ha ett antal åkare utöver de 6 landslagsåkarna i varje klass, men just i Sveriges minitour har den regeln tagits bort. Något som gör de största klubbarna rasande

 I en världscupomgång får i regel värdnationen alltid ha med ett antal åkare utöver de uttagna landslagsåkarna i varje klass. Detta för att ge åkarna en chans till internationell konkurrens och att visa upp sig på hemmaplan. Så har också varit en tradition i Falun och förr om åren hade Sverige ofta flera stafettlag med liksom klubbåkare som var med och fightades långt upp i världscupen. 

Det innebar att 10 extra åkare fick chansen att tävla i världscupen.

I årets minitour har emellertid den möjligheten tagits bort efter att andra nationer protesterat. Istället får de 50 bästa i världscupen åka, vilket gör att Sverige endast kommer till start med totalt 9 åkare i Falun efter att Johan Olsson och Emil Jönsson blivit sjuka och skadade och det finns ingen möjlighet att ge någon annan chansen. 

Detta har gjort några av de största klubbarna rosenrasande. Piteås ledare Sven-Erik Pajala är en av de som undertecknat ett brev till Svenska skidförbundet där man ställer sig mycket frågande till beslutet.

Entusiasmen avtar när de aldrig får chansen

 

- Vi vill ha ett svar på varför man inte skrek högt när Fis föreslog det här. Hur kan man bara släppa igenom ett sådant förslag? Vi vill inte bli behandlade såhär, säger Pajala till Piteå-Tidningen.

- Det här var föreningarnas chans att profilera sig. Jag förstår inte hur det kan störa någon, säger Sven-Erik Pajala.

IFK Moras ordförande Rolf Hammar menar att detta på sikt drabbar Sveriges position som skidnation

 

– Entusiasmen kan avta hos dem när de aldrig får chansen och får du aldrig chansen kan du heller inte lyckas säger Rolf Hammar till Dalarnas Tidningar.

Mora tillsammans med Hudiksvall, Åsarna, Piteå och Östersund, har skickat ett öppet brev till skidförbundet och vill ha tillbaka den nationella gruppen vid Skidspelen nästa år.

– Ska vi leverera åkare till landslagen måste vi också få vara med och tycka från vår horisont.

"Ingen brydde sig om Lahtis"

Som kompensation fick dock Sverige skicka extra åkare till världscupomgången i Lahtis, men det menar Hammar var en mycket klen tröst eftersom allt fokus då låg på Vasaloppet.

– Dålig timing med samma helg som Vasaloppet som näst efter Holmenkollen är den största mediehändelsen. Ingen brydde sig om någon som kom 23:a i Lahtis avslutar Rolf Hammar.

Elofsson: Jobbar för att få tillbaka möjligheten

I FIS representeras Sverige av gamle storåkaren Per Elofsson. Han menar att internationella skidförbundet fått in klagomål från andra nationer då de ansett att Sverige gynnats extra.

- Det här är ju en cup i cupen och bara de 50 bästa får åka. Därför skreks det väldigt högt från andra nationer över att Sverige fick ha med fler åkare, säger Elofsson till Piteå-Tidningen.

Elofsson menar dock att han tar till sig av kritiken och tänker annorlunda inför nästa år.

– Jag kan absolut förstå klubbarna och vi kommer att jobba för att få tillbaka möjligheten nästa år, säger Per Elofsson till Piteå-tidningen.

 

 


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör