Annonsör
AnnonsörAnnonser
Krönika

Redaktörens eller gästkrönikörens helt personliga åsikter inom skidporten.

Stefan Ekman är tillbaka med en krönika i ämnet maktutövning inom landslag. FOTO: erikwickstrom.se.

Krönika: Maktutövning inom landslag

När jag och min gamle skidkamrat Tony diskuterar och analyserar landslagsverksamhet brukar vi alltid återkomma till en viktig insikt. Vilken 23-åring skulle tacka nej till en chans i landslaget? En priviligerad möjlighet men samtidigt en ojämlik relation. Vilken medvetenhet finns det om detta i vår idrott?

Läs mer...
annonsör

Stefan Ekman vill se ett mer professionellt agerande från Svenska Skidförbundet med tanke på det sena beskedet om stakningsfria zoner på SM i Söderhamn. FOTO: erikwickstrom.se.

Krönika: Förändringar går snabbt ibland!

Stefan Ekman är tillbaka med en krönika här på Längd.se.
Nu reagerar Stefan över det sena beslutet från tävlingsjuryn och Svenska Skidförbundet (SSF) om teknikzoner (stakningsfria zoner) på onsdagens SM-lopp i klassisk stil i Söderhamn.

Läs mer...
Stefan Ekman skriver i sin krönika om skillnaden på hur vi ser på hur autonoma skidåkande herrar är jämfört med damer. Bilden från damsprinten i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Krönika: Att vara en auktoritet över sin egen skidåkning

Stefan Ekman är tillbaka med en gästkrönika kring några av de frågor som Maria Rydqvist tar upp i sin aktuella bok, ”Kvinnor, idrott & manliga ledare”, om hur det är att vara kvinnlig skidåkare. Stefan analyserar här specifikt om skillnaden hur vi ser på hur autonoma skidåkande herrar är jämfört med damer.

Läs mer...
En litet elitdamstartfält på La Diagonela 2015 får illustrera gästkrönikören Stefan Ekmans text om hur ojämställd långloppsskidåkning är. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Gästkrönika: Ska vi ha några damer i långloppsteamen?

Stefan Ekman är tillbaka med en gästkrönika. Han pekar på hur långloppsskidåkning är en ojämställd bransch.
”Situationen idag har blivit ett moment 22, där teamen hävdar att damer inte är något att satsa på förrän dessa damer själva visar resultat. Kanske kombinerat med en uppfattning att damer utanför pallplaceringar i Ski Classics inte är intressanta”.

Läs mer...
Längdåkningsprofilen Christian Minatti funderar över längdåkningens utveckling i denna gästkrönika.

Gästkrönika: Sporten som har tappat sin själ!

Är jag en bakåtsträvare? En pessimist? Eller helt enkelt någon som tycker det var bättre förr? Jag skall försöka förklara mig mer ingående och sen kan alla ha sina åsikter om vad som driver mig och om de håller med mig eller inte.
Läs gästkrönikan från Christian Minatti om längskidåkningens utveckling.

Läs mer...
Visst är det tråkigt att de svenska sprintessen Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson saknas på SM-sprinten i morgon. FOTO: NordicFocus.

Krönika: Tufft världscupschema problem för SM

I morgon är det dags för SM-sprinten på Lindbäcksstadion i Piteå.
Det kommer säkert att bli en publikfest och i damklassen talar allt för medaljer till Piteå Elit genom Charlotte Kalla och Jennie Öberg.
Men visst är det tråkigt när flera av Sveriges bästa sprintdamer inte finns med. Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk saknas på startlinjen.

Läs mer...
Det blir en härlig kamp mellan Johan Olsson och Daniel Richardsson i Ski Classics i vinter. Duon för intresset från världscupen till långloppscupen. FOTOMONTAGE: Johan Trygg/Längd.se.

Krönika: Olsson och Richardsson höjer temperaturen

Att Johan Olsson och Daniel Richardsson inträdde i långloppsvärlden höjer intresset är väl minst sagt en understatement.
Att duon i vinter ska åka Ski Classics, eller Visma Ski Classics som långloppserien nu heter, kommer innebära en helt ny nivå på bevakningen i riksmedia. Det pekar inte minst dagens långa intervju med Richardsson i Dagens Nyheter på.

Läs mer...
Det var ett fantastiskt VM av de svenska damerna. Här symboliserat av när Stina Nilsson spurtar hem silvret i damstafetten. Gästkrönikören Stefan Ekman konstaterar också att 21 svenska tjejer tagit världscupoäng i vinter. FOTO: NordicFocus.

Gästkrönika: Damernas VM

Tydligen har 21* svenska damer tagit världscuppoäng i år, ett smått fantastiskt resultat som inte blir mindre fantastiskt när man ser tillbaka på den svenska skidhistorien. Längdskidåkningen har inte direkt varit progressiv när det gäller jämlikhet mellan män och kvinnor och det här är mina egna minnen av en utveckling som nu symboliseras av Stina Nilsson.

Läs mer...
Johan Olsson tar emot publikens hyllningar efter VM-guldet på 15 kilometer fristil. FOTO: NordicFocus.

Krönika: Olsson-guld efter vansinnesträning

Vad ska man säga?
Johan Olsson överraskar och inte överraskar på samma gång.
Efter en månads monsterträning och sju veckor borta från familjen är han världsmästare på 15 kilometer fristil.
Nu i slutet på karriären får Johan betalt för alla års slit och att han inte gett upp trots motgångar med skador, sjukdomar, bortvallningar och italienska ledare som står ivägen.

Läs mer...
Är det någon som hade tippat den här resultatlistan så går det bra att höra av sig.

Krönika: En resultatlista omöjlig att tippa

Charlotte Kalla vinner med 41 sekunders marginal. Heidi Weng är bästa norska som 22:a nästan två minuter efter Kalla.
USA:s Jessica Diggins blir tvåa, och en ännu större sensation, landsmanninan Caitlin Gregg tar bronset 1,7 sekunder före Maria Rydqvist.
Norge vallar bort sig fullständigt. Ska det kunna hända världens största skidnation?

Läs mer...

Tävlingar och Evenemang

 05/08/2017Analysdag på rullskidor med Tynell ActivityRullskidor
 31/08/2017Fight for VasanRullskidor
 02/09/2017Isaberg Final ClimbRullskidor
 02/09/20177-mila rullenRullskidor
 16/09/2017BessemerrullenRullskidor
 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör