Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Andreas Holmberg gjorde comeback som skidorienterare och vann SM-springen två sekunder före klubbkompisen i IFK Mora OK, Andrey Lamov. Här är Andreas i längdspåret vid Gällivarepremiären. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Andreas Holmberg gjorde comeback som skidorienterare och vann SM-springen två sekunder före klubbkompisen i IFK Mora OK, Andrey Lamov. Här är Andreas i längdspåret vid Gällivarepremiären. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Långloppsåkare Holmberg vann SM i skidorientering

Andreas Holmberg gjorde comeback med karta på magen vid SM i skidorienterings i Östersund.
På dagens sprint slog Holmberg till med guld - närmast före två världsmästare i skidorientering, Andrey Lamov och Erik Rost
– Jag är överraskad, kommenterade IFK Mora-åkaren Holmberg för orientering.se.

Andreas Holmberg var för bara några år sedan var en av Sverige och världens bästa skidorienterare. Sedan inledde han en satsning på långlopp som i år bland annat har gett honom en andraplats på Kaiser Maximilian Lauf och en 13:e plats på Marcialonga.

När SM i skidorientering kom till Östersund, där Holmberg bor, så blev det läge för en comeback med karta på magen. En något annorlunda uppladdning in mot Vasaloppet än för hans konkurrenter i långloppscirkusen.

Comebacken blev lyckad och Homberg vann sprinten två sekunder före klubbkompisen Andrey Lamov och 16 sekunder före Erik Rost, Alfta Ösa. Både Lamov och Rost är världsmästare i skidorientering.

– Jag är förvånad över att det räckte så långt. Jag gjorde ett bra lopp utan egentliga misstag, och det är väldigt viktigt i sprint, kommenterade Holmberg för orientering.se.

Om en vecka väntar vinterns största mål för Holmberg - Vasaloppet.

– Det är något som jag verkligen har satsat mot. Jag har inte satt upp något konkret resultatmål, men visst siktar jag på att hänga med i toppen så länge som det bara går.

I damklassen vann Alfta Ösa:s Tove Alexandersson planenligt. Tove var halvminuten före Frida Sandberg, Säterbygden. Trea var Evelina Wickbom, I19.

På juniorsidan gick segrarna till Sofia Westin, I19; Simon Eriksson, Umeå; Elin Schagerström, Garphyttan och Jonatan Ståhl, Sundbyberg.

I morgon fortsätter SM-tävlandet med långdistans.

Resultat
Damer, 3,6 km:

1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, 19.25, 2) Frida Sandberg, Säterbygden 19.58, 3) Evelina Wickbom, I19, 20.47

Herrar, 3,9 km:
1) Andreas Holmberg, Mora, 18.27, 2) Andrei Lamov, Mora 18.29, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa 18.43.

D20, 2,9 km:
1) Sofia Westin, I19 18.22 2) Sofia Berglund, Mora 18.53, 3) Sarah Person, Åtvidaberg 19.58

H20, 3,6 km:
1) Simon Eriksson, Umeå, 19.49, 2) Robin Salén, I19 19.59, 3) Edvin Nordström, Täby 20.08.

D18, 2,7 km:
1) Elin Schagerström, Garphyttan, 18.45, 2) Emelie Brudin, Mora 20.17, 3) Tilde Engberg, Härnösand, 21.31

H18, 3,4 km:
1) Jonatan Ståhl, Sundbyberg 20.06, 2) Gabriel Larsson, Gammelstad, 21.00 3) Rasmus Nordgren, Kåre 22.00

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...