Annonsör
AnnonsörAnnonser
Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Den här gången styrketräning med Annika Löfström. FOTO: Årefjällsloppet.

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Den här gången styrketräning med Annika Löfström. FOTO: Årefjällsloppet.

Ladda som ett proffs, del 2: Styrketräning

Med vasaloppshelgen i bagaget är det nu många som ställt om siktet mot Årefjällsloppet den 1-2 April. Hur förberedelserna ser ut är väldigt individuellt, men hur tänker eliten?
Under de kvarstående veckorna till Årefjällsloppet kommer Team Exspirit dela med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet och finaleventet i långloppsmästerskapet Visma Ski Classics!

Del 2: Styrketräning med Annika Löfström

Att vara långloppsåkare på elitnivå kräver en stark överkropp speciellt nu då det successivt gått över till att man stakar hela loppen. Stakmusklerna består främst av mage, rygg, bål, armar och för att orka staka långa banor behöver dessa muskler hållas i trim. Varierad styrketräning för hela kroppen är viktigt, du använder benmuskulaturen mer än vad du tror vid stakning.

Som motionär så borde du i din styrketräning ha fokus på helkroppsarbete, då styrka för hela kroppen är grunden du sedan bygger vidare på. Eftersom jag har tränat upp den hårdaste grundstyrkan under sommar/höst så tycker jag att 2-3 pass styrketräning i veckan fungerar bra för mig. Såhär lägger jag upp mitt styrkeschema fram till Årefjällsloppet:

1 maxat styrkepass - då jag kör maximalt arbete med tunga vikter, få repetitioner, fokus på armar, bål, ben.

1 explosivt styrkepass- där rörelsemönstret ska vara explosivt, med lätta vikter eller övningar med egen kroppsvikt, medicinboll, redcord. Flera repetitioner.

1 gren-nära styrkepass. Styrkeövningar i skidspåret eller på gymmet som är så grenlikt skidåkning som möjligt. Här går det även att köra max med få repetitioner/uthållighet med flera repetitioner eller intervallpass.

Grennära styrka, är min favorit! Här kan du komma på nya roliga, utmanande övningar varje gång som verkligen tar på rätt ställe, låt fantasin flöda. :)

Lycka till, vi ses i Åre!!
//Annika

Mer information och Årefjällsloppet: www.arefjallsloppet.se

 


Tävlingar och Evenemang

 09/03/2018Resa till Engadin Skimarathon med GSToursLängdåkning
 24/03/2018TornedalsloppetLängdåkning
 14/04/2018Fjälltopploppet motionsklass
 25/04/2018Resa till Svalbard Skimaraton med Global Sports Tours (GStours)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör