Annonsör
AnnonsörAnnonser
Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Först ut är Jimmie Johnsson. FOTO: Årefjällsloppet.

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Först ut är Jimmie Johnsson. FOTO: Årefjällsloppet.

Ladda som ett proffs!

Med vasaloppshelgen i bagaget är det nu många som ställt om siktet mot Årefjällsloppet den 1-2 April. Hur förberedelserna ser ut är väldigt individuellt, men hur tänker eliten?
Under de kvarstående fyra veckorna till Årefjällsloppet kommer Team Exspirit dela med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet och finaleventet i långloppsmästerskapet Visma Ski Classics!

Del 1: Fyra veckor kvar till start med Jimmie Johnsson
Med fyra veckor kvar till Årefjällsloppet så är förhoppningsvis den största delen av grundträningen gjord. Den har förmodligen bestått av mestadels distansträning med inslag av olika intervallpass. Jag ser distansträningen som själva grunden i träningen. Det är den plattform du skall luta sig tillbaka på när det börjar bli jobbigt i loppet. Det går bra att hålla i distansträningen hela vägen fram till loppet skall köras.

Med fyra veckor kvar rekommenderar jag att du skall tänka till lite extra när det gäller din distansträning. Hur ser loppet ut? Hur långt är det? Hur är banan kuperad? Jag rekommenderar att du anpassar vissa pass till just loppets karaktär. När det gäller Årefjällsloppet så har loppet både karaktär av längre stakpartier och längre uppförsbackar och de 65 kilometer som skall avverkas ställer krav på uthålligheten.

Inför loppet rekommenderar jag att du lägger in några längre distanspass så att du känner på distansen och tävlingstiden. Jag tycker att ett sådant pass bör vara minst 2/3 delar av den tid som du kommer att nyttja på Årefjällsloppet. Det är inte jätteviktigt vart detta pass genomförs men visst är det fördel om det kan genomföras på ett spår som påminner om loppets karaktär. Det som däremot är viktigt är att det genomförs på skidor eller rullskidor och inte någon annan motionsform. Det är bra att vänja rätt muskler vid arbete.

Jag rekommendera också att du under några pass tränar lite extra på både längre backar och att du stakar längre partier. Stakning på flacken är något som de flesta behärskar och man kan även staka med frånskjut eller diagonala. Men det är viktigt att öva vilken teknik som passar just dig bäst, vilket är mycket bra att göra under distansträningen.

Årefjällsloppet innehåller även några längre stigningar, det bör du också öva på. Planerar du att staka hela loppet på blanka skidor rekommenderar jag att du testar att staka i längre backar om du inte har erfarenhet av det sen tidigare.

Sammanfattningsvis:

  • känn på distansen, lägg in lite längre pass
  • öva på tekniken under distanspassen
  • Njut av den vackra naturupplevelse som Årefjällsloppet ger!

Lycka till!
//Jimmie

Mer information om Årefjällsloppet: www.arefjallsloppet.se


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör