Annonsör
AnnonsörAnnonser
Bruksvallsloppets banchef Mikaela Sundbaum gläds åt det stora och starka startfältet vid helgens säsongspremiär. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bruksvallsloppets banchef Mikaela Sundbaum gläds åt det stora och starka startfältet vid helgens säsongspremiär. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lugnet före stormen i Bruksvallarna

På fredag drar den svenska skidsäsongen igång med Bruksvallsloppets klassiska tävlingar.
Ett mycket starkt startfält med de flesta av de bästa svenska åkarna till start samt norska inslag med Petter Northug i spetsen
– Det är väldigt roligt att det kommer så bra norska åkare hit, säger banchefen Mikaela Sundbaum.

Det var inte många dagar sedan det såg grått och trist ut i Bruksvallarna. Men nu är det kallt och snö på marken lagom till tävlingarna.

Förutsättningarna har ändrat sig ganska snabbt?
– Både och. Det är fortfarande kanonsnön vi kommer att köra på. Men vi har ju fått snö från ovan som gör att det blir bättre snökvalité och mycket finare inramning. Sen är det också bra säkerhetsmässigt med mer snö på sidan om spåret. Vi har kunnat göra de doseringar vi vill. Så det ser jättebra ut, säger Mikaela Sundbaum

Huvudbanan som används fredag och lördag är en slinga på 3,3 kilometer.

Kan du berätta lite om banan?
– Jag tycker det är en bra bana och det kommer bli tufft att snurra på den. Södergrensbacken är ganska jobbig i sig så det blir nog utslagsgivande, menar Sundbaum.

Väl uppe i Södergrensbacken vänder man tillbaka och får lång utförskörning ner till sprintbanan där varvet avslutas.

– Ja, det blir en lång sträcka utför där men du kan inte stå och vila. På klassiska loppet på fredag så kommer det nästan inte vara något spår på vägen ner. Det betyder att man måste trampa mycket, säger Mikaela.

vändning_sbacken.jpg
Här vänder man neråt efter att ha kämpat sig uppför Södergrensbacken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vad säger du om startfältet?
– Vi har aldrig haft ett lika stort startfält. Det är rekord och så är det kvalitativt bra. Väldigt roligt att vi får så bra norskar hit med Petter i spetsen.

Bland norrmän som aviserat start finns Thomas Northug och eventuellt Didrik Tönseth, John-Kristian Dahl, Chris Jespersen och Niklas Dyrhaug.

För Petter Northugs del är det fredagens klassiska lopp över 10 kilometer som gäller. Därmed får inte de svenska TV-publiken se honom när Vinterstudion sänder lördagens skejtlopp och söndagens sprint.

Kommer vi få se enbart stakning i herrklassen på fredag?
– Jag tror inte dom kommer staka. Men det är svårt att säga, det är ju snabbfört. Några långloppsåkare kommer nog att göra det men jag tycker inte det är självklart att göra det, funderar Mikaela.

Alla de bästa svenska damerna med Charlotte Kalla i spetsen kommer till start. På herrsidan saknas Marcus Hellner som åker hemma i Gällivare och Calle Halfvarsson som varit krasslig. De övriga svenska landslagsåkarna får vi se och de utmanas bland annat av de ”gamla rävarna” Daniel Richardsson och Anders Södergren. Hudiksvalls IF-duon som nu också är lagkompisar i Team Exspirit.

Läs mer om Bruksvallsloppet här.

Lista på startande på fredagens lopp finns här.

banan_bruks15.jpg
De senaste dagarnas snöfall har gjort att det nu är fin och härlig vintermiljö runt hela tävlingsbanan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

swix_testar_bruks15.jpg
Testning av valla pågår för fullt. Här är det Swix-killarna som testar på. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.


Tävlingar och Evenemang

 19/10/2017Vasaloppsläger i toppklassLängdåkning
 28/10/2017Först på snö - TYNELL ACTIVITYLängdåkning
 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör