Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
MATHIAS FREDRIKSSON kör ett år till. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
MATHIAS FREDRIKSSON kör ett år till. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Mathias tar ett år till

Mathias Fredriksson satsar ett år till. Den 37-årige veteranen har efter viss betänktetid bestämt sig för att fortsätta karriären och om möjligt kvala in till ett sista VM i Holmenkollen och Oslo 2011.

Mathias och brorsan Thobias förlorade inför den förra säsongen sin landslagsplats för första gången sedan de började satsa på seniornivå. Thobias lägger av efter vintern, men Mathias har alltså tänkt att hålla på ett år till – utan landslagets stöd.
Det var flera som reagerade då han inte fick chansen i OS-truppen i Vancuver i februari.
- Har tagit beslutet att köra en säsong till. Efter att ha funderat lite fram och tillbaka under våren…så har beslutet växt fram. Och när familjen gav grönt ljus, så är det bara att köra. Får väl säga som Bråten när jag lyckönskade honom till nya jobbet igår… ”Gir meg ikke så lett”, skriver Mathias på sin hemsida (http://mathias1.wordpress.com/2010/05/21/kor-ett-ar-till/).
Efter säsongen har Mathias varit på semester i Dubai med familjen och nu väntar alltså träning igen. Vintern som gick blev inte så lyckat som Mathias hade hoppats på, men i bakhuvudet snurrar säkert tankerna om ett sista VM.
Mathias Fredriksson VM-debuterade redan i Thunder Bay i Kanada 1995 då han blev fyra i stafetten som bäst samt 15:e både på 10 kilometer klassisk och 50 kilometer fristil. Sedan har han deltagit i VM 1997 (Trondheim), 1999 (Ramsau), 2001 (Lahtis), 2003 (Val di Fiemme), 2005 (Oberstdorf) och 2007 (Sapporo).
Höjdpunkten är utan tvekan silvret på 15 kilometer klassisk vid VM i Lahtis 2001, då Sverige tog dubbelt med Per Elofsson som mästare.
Mathias har också deltagit i fyra vinter-OS, även om han missade vinterns tävlingar i Kanada. Han var med vid OS i Lillehammer 1994, där han slutade 23:a på den inledande tremilen som Thomas Alsgaard vann. Sedan deltog han både i 1998 (Nagano), 2002 (Salt Lake City) och 2006 (Turin). Det har blivit en medalj: Bronset i stafetten i Pragelato/Turin 2006.
Förutom det här vann Mathias världscupen totalt säsongen 2002-2003 och han har nio världscupsegrar på meritlistan – förutom en mängd SM-tecken givetvis…
Ursprungligen kommer familjen Fredriksson från Dals-Rostock i Dalsland, men Mathias bor sedan länge i Östersund med frun Emma-Helena och sonen Philip (född 2006). Numera tävlar han för Axa SC.

 

Siste nyheter

Viktor Thorn gör efterlängtad comeback i tävlingsspåren under helgens cuptävlingar i Falun. Tävlingarna livesänds på webben. FOTO: Bildbyrån/Johan Axelsson.

Storhelg väntar i Falun – Thorn gör comeback

Det väntas storhelg i Falun när junior- som seniorelit intar Lugnet i Falun. Från fredag till söndag arrangeras Volkswagen cup, Scandic cup och Nordiska juniorlandskampen. På start kommer vi både få s...
7mila_logo

7-mila lottar ut 50 000 kr till en vinnare

Långloppet 7-mila är i vinter mer än ett skidlopp. I år är det även ett lotteri där en åkare kan vinna hela 50 000 kronor. – Det är 50:e gången som 7-mila körs. Därför vill vi bjuda till och sätta kn...