Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Matti Kuosku efter Vasaloppssegern 1976. Foto: SVT Öppet Arkiv

Matti Kuosku efter Vasaloppssegern 1976. Foto: SVT Öppet Arkiv

Matti Kuosko död efter en tids sjukdom

Matti Kuosko har avlidit, 71 år gammal. Han blev känd för skidvärlden som den som började sin elitsatsning mycket sent i karriären, men ändå blev riktigt framgångsrik.

Matti Kuosku, föddes 1941 i Kemijärvi. Han tävlade och var mycket talangfull som ung, men i juniortiden slutade han och började istället jobba. Först som svetsare i Finland och sedan som slipare i Sverige. Han och familjen hamnade då i Hofors där han jobbade på kullagerfabriken.

I mitten av 1960-talet började Matti som rökt sedan 13 års ålder få problem med luftrören och blev tvungen att försöka sluta röka. För att avleda röksuget köpte han ett par springskor och började springa efter jobbet när han blev röksugen. Någon tyckte han slösade bort sin träning som inte ställde upp i tävlingar, så sagt och gjort. Matti ställde upp i en tävling och blev tvåa.

Talangen var inte bortkastad. 1969 slog han Lasse Virén, som tre år senare tog OS-guld på just den distansen, 5000 meter löpning och i början av sjuttiotalet började de riktigt stora framgångarna i skidspåret att komma.

1973 slog han hela världseliten i tävlingar i Karleby, strax efter att ha blivit sjua i Vasaloppet. Han blev svensk medborgare, mycket för att de svenska landslagsledarna ville ha honom med på VM i Falun och han vann också Vasaloppet första gången 1974.

Kuosku blev med tiden långloppsspecialist, trots att han åkte bra även på kortare distanser med medaljer på SM-tremil och femmil.

Han fick följande imponerande resultatserie i Vasaloppet 1973-1981:  7-1-7-1-22-3-6-2-6.

1979 och 1980 vann han världscupen i långlopp. Långloppen blev hans specialitet genom hans enorma stakförmåga. Har vunnit Nordensköldsloppet, Finlandialoppet, König Ludwig Lauf, Dolomitenlauf (2 ggr.) och varit tvåa i Marcialonga.

Den 22-04-2012 avled Matti Kuosku, 71 år gammal och en verklig legend inom skidsporten gick ur tiden.

 

Tack för resultat Vidar Martinell.

Mer om Matti finns att läsa på http://www.angelfire.com/planet/skidor/

TV-reportage med intervju från Vasaloppet 1976 finns här (SVT Play) 

Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör