Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Mats Reutherborg och Halvor Wöien, ansvariga för miljöfrågorna i samband med skid-VM i Falun 2015 respektive Oslo 2011, hade ett givande möte i Falun. FOTO: Skid-VM i Falun 2015.

Mats Reutherborg och Halvor Wöien, ansvariga för miljöfrågorna i samband med skid-VM i Falun 2015 respektive Oslo 2011, hade ett givande möte i Falun. FOTO: Skid-VM i Falun 2015.

Miljöarbetet inför VM har tagit fart

Miljöarbetet inför skid-VM i Falun 2015 har tagit fart på allvar. På måndagen hade VM-organisationen en workshop om miljöfrågor tillsammans med representanter från myndigheter och samarbetspartners inom det här området.
På plats var också Halvor Wöien, som ansvarade för miljöarbetet i samband med skid-VM i Oslo 2011.
– Vårt mål var att presentera det mest miljövänliga världsmästerskapet på skidor någonsin. Nu får vi se om Falun kan bli ännu bättre, säger Halvor Wöien med ett leende.

Mats Reutherborg, som leder miljöarbetet inför skid-VM i Falun ger snabbt ett engagerat svar:
– Vi i Falun har ett stort engagemang och fokus på miljöfrågorna. Detta är viktigt för oss. Sedan får vi se hur vi kommer att klara oss jämfört med Oslo 2011. I dag har det varit värdefullt att ta del av de erfarenheter som Oslo har från sitt världsmästerskap.

Halvor Wöien förmedlade huvudbudskapet som blev en drivkraft för miljöarbetet i Oslo 2011:
– Det är viktigt att skididrotten själv tar ansvar för miljöarbetet i samband med skidtävlingarna. Vi kan inte lyfta över ansvaret på kommunerna och andra myndigheter. Samtidigt är detta en balansgång. Det handlar ju om att arrangera skidtävlingar, inte ett miljöevenemang.

Under dagen i Falun berättade Halvor Wöien mer i detalj om hur miljötänket präglade hela arrangemanget. Från kontakterna med sponsorer och leverantörer till avfallshantering och den konkreta städningen av arenan.
– Nyckeln var att skapa en miljömedvetenhet hos alla som på något sätt kom i kontakt med VM-tävlingarna. Det var viktigt att gå ut med en bred information för att skapa insikt om detta.

Halvor Wöien gav många viktiga idéer och tankeställare till VM-organisationen i Falun.
– Det finns flera detaljer inom miljöområdet som är lika för oss i Falun, exempelvis att hela tiden betona vikten av att åka kollektivt och ställa bilen hemma. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi i Falun arrangerar vårt skid-VM med andra förutsättningar jämfört med i Oslo, säger Mats Reutherborg.

Falun har fått en bra start på miljöarbetet och Mats Reutherborg är glad över det engagemang som finns i regionen för dessa frågor:
– Vi har redan ett bra samarbete med myndigheter och olika samarbetspartners. Det är roligt och skapar förutsättningar för ett bra miljöarbete i framtiden. Nu gäller det att vi arbetar med stor energi eftersom de två år som återstår till skid-VM kommer att gå snabbt.

Tävlingar och Evenemang

 09/03/2018Resa till Engadin Skimarathon med GSToursLängdåkning
 24/03/2018TornedalsloppetLängdåkning
 14/04/2018Fjälltopploppet motionsklass
 25/04/2018Resa till Svalbard Skimaraton med Global Sports Tours (GStours)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör