Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En jublande glad Simen Hegstad Krüger grejade OS-guld trots en krasch i starten. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
En jublande glad Simen Hegstad Krüger grejade OS-guld trots en krasch i starten. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Norsk utklassning på skitahlonloppet i OS

Simen Hegstad Krüger tog guldet på OS-skitathlonloppet trots krasch och stavbrott i inledningen på loppet. En fantastiskt prestation.
Krüger ryckte ifrån fältet på sista varvet och soloåkte till guld. Där bakom gick Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund ifrån övrig fältet och grejade en helnorsk pall.
Marcus Hellner blev bäste svensk på tolfte plats.

Iivo Niskanen grillade fältet hårt under klassiska delen och många fick släppa. Däribland Calle Halfvarsson som sen bröt loppet under skejtdelen.

På skejtdelen var Daniel Rickardsson och Marcus Hellner med i tätklungan. Daniel sågs längst fram några gånger medans Hellner hela tiden sladdade. Det var stundtals avvaktande åkning och tätklungan växte i antal.

Krüger kraschade rejält på väg ut från start och bröt staven. Han var sedan helt sist ut från stadion. Han jobbade sig ikapp på ett imponerande sätt. Fristil är den 24-åriga norrmannen från Oslo-klubben Lyn starkaste stil och det visade han verkligen när han ryckte ifrån övriga fältet med cirka 4 kilometer kvar av loppet.

Där bakom låg du Musgrave, Harvey och Cologna men ingen kunde följa. När Krüger hade lucka så kunde sen Sundby och Holund gå ifrån övriga och fixa den helnorska pallen.

Fyra blev ryssen Spitsov som också var med i ”Krüger-kraschen” vid starten. Femma och sexa blev två av förhandsfavoriterna Manificat och Cologna.

När det drog ihop sig så räckte inte svenskarna till. Marcus Hellner fick nöja sig med tolfte plats.

– Det var tungt. Jag var helt förstörd på klassiska delen. Det var bättre på skejten men blev tungt på tredje varvet, kommenterade Hellner för Kanal 5.

– Det var en rättvist tävling. Det är bara att gratulera Norge till bra lopp, fortsatte Hellner.

Rickardsson som var uppe tät sent i loppet föll tillbaka på slutet och blev 14:e.

– Det var ett speciellt lopp där Niskanen drog hårt på klassiska. Jag hade en inte alltför bra dag. På skejten kändes det bättre men på slutet fick jag släppa. Det här var inte så bra som jag hoppats, sa Rickardsson.

Jens Burman krigade hela tiden i andraklungan och avslutade bra med att åka in som 17:e drygt tio sekunder bakom Rickardsson.

Calle Halfvarsson bröt loppet på skejtdelen.

– Han hade ingen kraft eller ork i dag, och vill inte slita ut sig. Han vill i stället ladda om för sprinten på tisdag, meddelade landslagets presschef Katarina Medveczky till SVT Sport i ett pressmeddelande.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...