Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rikard Grip och landslagsledningen har funderat och lanserar nu ett nytt lag som ska utmana landslagsåkarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Rikard Grip och landslagsledningen har funderat och lanserar nu ett nytt lag som ska utmana landslagsåkarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt lag utmanar längdskideliten

Det tidigare juniorlandslaget för längdskidor tas bort. Istället skapas ett nytt lag för 19–23-åringar, som ska utmana landslagsåkarna.
– Syftet med det nya laget är att stärka verksamheten för de åkare som befinner sig mellan junior och senior och som inte tillhör landslagen, säger Rikard Grip, förbundskapten för längdskidåkning på Svenska Skidförbundet.

Längdlandslaget kan stoltsera med hela 32 pallplatser i världscupen den gångna säsongen. 17 olika individer stod för prestationen, men trots att många av dem är yngre förmågor märks ett generationsskifte i laget.

– På damsidan har vi haft en fin återväxt i laget, men på herrsidan har det varit tuffare med återväxten på yngre åkarna, säger Rikard Grip.

En av anledningarna till avsaknaden av yngre åkare är att många försvinner efter gymnasietiden.

– På våra skidgymnasier får juniorer mycket bra träning och stöttning i sin utveckling. Men steget därifrån till att ta en plats i landslagen är ofta väldigt stort. För många finns det inte längre någon naturlig träningsgrupp att ansluta sig till, säger Rikard Grip.

För att underlätta övergången från junior till senior bildar Svenska Skidförbundet nu en ny träningsgrupp utöver landslaget och träningsgrupp 2 med åkare över 23 år.

– Det nya laget kommer bestå av en blandning av juniorer födda -98 och -99, samt seniorer i födda -95 till -97. Vi får därmed möjlighet att ännu bättre förbereda juniorerna inför seniortiden och att supporta yngre seniorer med fortsatt bra träningsstöd efter att de lämnat våra skidgymnasier.

Laget kommer bestå av tio till tolv damer respektive herrar med fördelningen 4–5 junior, samt 5–8 seniorer.

– Vi tror att åkarna i laget kommer ta med sig mycket energi och träningsvilja tillbaka till sina hemmiljöer, vilket bidrar till att utveckla svensk skidåkning ännu mer, berättar Rikard Grip.

Långsiktighet och tålamod blir ledord i arbetet med det nya laget, där uttagningen inte bara baseras på prestationer.

– Vi kommer även värdera utvecklingspotential, attityd och inställning till träning utöver resultat när vi tar ut åkare till laget. Många åkare i den åldern har inte hunnit utvecklas resultatmässigt fullt ut och det är ibland svårt att se vilken potential åkarna kommer ha om några år, säger Rikard.

Det tidigare juniorlandslaget läggs ner. Tränaren Martina Höök kommer istället bli ansvarig tränare för den nya gruppen.

– Vi kommer även rekrytera ytterligare en tränare på halvtid för att jobba tillsammans med Martina. Genom att ha två tränare skapar vi en bättre närhet till åkarna, berättar Rikard Grip.

Den nya tränartjänsten utlyses idag och förhoppningen är att ha tränaren på plats när det först lägret startar den 19 maj. Laget kommer därefter ha ett läger i månaden.

– Det känns väldigt kul att kunna göra en förstärkt satsning på yngre åkare. I ett långsiktigt perspektiv hoppas vi att arbetet ska kunna skörda frukt till OS 2022 och VM 2023, avslutar Rikard Grip.

Truppen kommer att presenteras på måndag 8 maj.

Siste nyheter

I samarbete med Rikard Tynell presenterar Längd.se träningsprogram inför Vasaloppet och andra långlopp i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Träningsprogram inför Vasaloppet - del 2

Nu fortsätter vi vi med träningsprogram inför vinterns långlopp med fokus på något av loppen under Vasaloppsveckan 2019. Rikard Tynell, som driver Tynell Activity och är officiell vasaloppscoach, lev...
Dagens snabbaste juniorer i Bruksvallarna var Axel Aflodal, tvåa, Leo Johansson, etta och Johan Herbert, trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Leo Johansson visade fin premiärform

Herrjuniorerna fick tävla sist av alla i Bruksvallarna under lördagen. Att det var lite sämre spår störde inte smålänningen Leo Johansson, Skillingaryds FK som vann 13,5 sekunder före Offerdals SK:s ...