Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

vancouver-2010-olympics-logo

OS kostade staden Vancouver 4 miljarder kronor

Att arrangera ett OS är inte billigt.
För staden Vancouver gick räkningen för vinterns idrottsfest på 410 millioner euro, eller nästan 4 miljarder svenska kronor…

Största delen av utgifterna har använts till OS-byarna för dom aktiva samt stora projekt som infrastruktur och liknande.
Allt det här alltså till ett pris närmare 4 mijarder kronor för staden Vancouver. Det komme fram i slutrapporten som lades fram efter spelen.
Det här är tal som alltså bara gäller staden Vancouver. Om man tar med hela spelen, även Whistler där dom nordiska skidgrenarna arrangerades, är kostnaderna ofattbara 1,2 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 11,5 miljarder svenska kronor.
Det omfattar dock också rejälta förbättringar på infrastrukturen, som kommer invånarna till godo i åren som kommer. Bland annat blev vägen från Vancouver till Whistler – som tar ungefär två timmar att åka – förbättrat ungefär över hela sträckan.
Skidarenorna i Callaghan Valley byggdes från skratch och var några år innan OS bara en dal med massor av skog. Därför är mycket av investeringarna som gjordes i samband med spelen anläggningar som kommer att kunna användas i lång tid framöver.
Men i priset på 11,5 miljarder kronor ingår inte säkerhetskostnaderna, som är enorma vid ett OS. Här räknar arrangören med att man lade ner 665 miljoner euro eller 6,38 miljarder svenska kronor. Men dessa utgifterna stod den kanadensiska staten för.

 

Läs också:

Tävlingar och Evenemang

 20/07/2019Klarälvsrullen 2 augusti klockan 18.00Rullskidor
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör