Annonsör
AnnonsörAnnonser
Oskar Svensson ska ta sig an Johannes Hösflot Klaebo med Sagan-taktik i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Oskar Svensson ska ta sig an Johannes Hösflot Klaebo med Sagan-taktik i Ruka. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Oskar möter Klaebo med Sagan-taktik i Ruka

I söndags slog Oskar Svensson  knock på OS-silvermedaljören Teodor Peterson och OS-guldmedaljören Nikita Kriukov med en brutal spurt i Gällivare.
Det var ett taktiskt perfekt sprintlopp - och en kanonstart på säsongen för Nordic XC Ski Team-medlemmen från Falun-Borlänge SK.
- Jag ser och lär av cykelsporten för att utveckla mig som skidåkare. Inom längd har vi mycket att lära av cyklisterna rent taktiskt.  Världsmästaren Peter Sagan är en förebild för mig, säger landslagsstjärnan inför världscuppremiären i finska Ruka.

Medan de norska skidfansen gjorde vågen efter den regerande sprintkungen Johannes Hösflot Klaebos uppvisning i Beitostölen , så hade Oskar Svensson sin egen bejublade blå-gula show på Hellner stadion när han flög ifrån storheterna Peterson och Kriukov i sprintfinalen.

Inför fredagens klassiska sprint, som inleder världscupsäsongen i minitouren i Ruka, kan det mycket väl bli en norsk-svensk duell med nationernas yngsta och mest talangfulla åkare i huvudrollen.

Klaebo, 21, och Svensson, 22, har flera likheter.

Deras ungdom till trots tar de skidåkningen till nya nivåer.

Klaebo har med hjälp av sin morfar Kåre utvecklat springsteg i backar och ett nytt effektivt sätt att få med sig fart ut genom kurvorna. 

Svensson kommer nu med Sagan-spurten som är pricken över i:et i ett utvecklingsarbete han gör med landslagstränaren Ola Ravald, som också var arkitekten bakom Björn Linds dubbla OS-guld i Turin 2006:

- Det går ju ut på att vara först över mållinjen i finalen, och då behöver man ha en strategi för det. Jag har själv tävlat på landsvägscykel och lärt mig en del av det. Genom att titta mycket på cykeltävlingar och studera förebilden Peter Sagan får jag inputs och inspiration. Han är en mästare på att hamna rätt i positioner och trycka till på rätt ställe. Ofta är han vinnaren!

Det Oskar Svensson i Nordic XC Ski Team presterade i Gällivare,  bekräftar  att helheten börjar hamna på plats i den talangfulla kroppen.

- Jag åkte taktiskt i kvartsfinalen och semifinalen,  men var helt på det klara med att vara mycket mer offensiv i finalen. Jag fick det lopp jag ville i tät och kunde avgöra i egen fil på upploppet där jag fick bra träff,  berättar Oskar Svensson som gläder sig till att möta världseliten i Ruka där fredagens sprint i klassisk stil  efterföljs av 15 kilometer klassiskt på lördag och jaktstart 15 kilometer fristil på söndag.

För att ha krut kvar till upploppet krävs det givetvis en supertränad kropp:
-Ola Ravald har lyft min träning på alla områden. Vi har utvecklat styrka, rörlighet, stabilitet och uthållighet. Jag har fått vara frisk och har kunnat genomföra jobbet helt sedan i våras.  Jag har aldrig känt mig rappare och hoppas kunna vara med och slåss där framme ofta, även i distansloppen, säger Oskar Svensson.

Banan i Ruka avslutas med en lång brant backe.

- Det passar bra. Vi i svenska laget har tränat mycket på den banprofilen. Den påminner om OS-banan i Pyeongchang. Jag gillar rejäla motbackar på sluttampen och nu vet jag att jag är tränad för att kunna gå max i dem och vara med och slåss om segern på upploppet, precis som Peter Sagan.

I  Nordic XC Ski Team ingår Oskar Svensson,  Falun-Borlänge Sk, Jonna Sundling, IFK Umeå skidor och Anna Dyvik, IFK Mora SK.


Tävlingar och Evenemang

 22/09/2018Dagges Dubbel -Stockholms rullskidsprintRullskidor
 07/10/2018Gålörullen 2018, även DM för StockholmRullskidor
 25/10/2018Vasaloppsläger i toppklass Torsby skidtunnelLängdåkning
 05/01/2019Bruksvallarna Nordic Ski MarathonLängdåkning
 23/01/2019Resa till Marcialonga med GSToursLängdåkning
 24/01/2019Marcialonga 2019Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör