Annonsör
AnnonsörAnnonser
Snökanoner på skidstadion utanför Längdcentrum. FOTO: Grönklittsgruppen.

Snökanoner på skidstadion utanför Längdcentrum. FOTO: Grönklittsgruppen.

Premiär för ny snöanläggningen i Orsa Grönklitt

Nu är den i skarp drift, första delen av Orsa Grönklitts nya, toppmoderna anläggning för snöproduktion. Premiären skedde fredagen den 10 november.
– Detta är ett viktigt steg för framtiden, vi kan redan se nyttan och den stora potentialen,  säger Patric Ädel, driftsansvarig, om anläggningen som ska lyfta Grönklitt till nya höjder.

Orsa Grönklitts attraktion som besöksdestination växer, vilket gjorde att Grönklittsgruppen under 2016 tog ett beslut om att de närmaste åren investera cirka 35 Mkr i avancerad snöproduktion. Fas ett i denna utveckling har nu blivit verklighet.

– Orsa Grönklitt har nu fått ett hypermodernt system, bland annat de bästa snökanonerna som finns i branschen, säger Patric Ädel. Med det nya helautomatiserade systemet blir vi effektivare, samt att vi får en bättre kvalité på snön och i större mängder än tidigare. Nu kan jag sitta hemma i soffan en kväll och köra igång systemet, via min telefon. Det betyder förstås jättemycket för våra ställtider, vi kan börja spruta snö på sekunden, inte timmar.

Säkrare, snabbare
Den första investeringen omfattar bland annat ett nytt pumphus och nya vattenledningar från sjön Rädsjön,till toppen på Söderbacken. Totala rörsträckan på cirka 1,8 kilometer. 

– Anläggningen hanterar nu all den snö som behöver produceras på skidstadion och dess närmaste omgivningar, samt fyra nedfarter på sydsidan i de alpina backarna.  Den optimala effekten av de nya kanonerna kommer att visa sig inom kort, när kylan kommer.

– Vi har haft en varierad väderlek så här långt. Vår driftstemperatur, för att börja spruta snö, är 2,5 minusgrader. Just nu jobbar vi med att förlänga skidspåren samt att vi börjat lägga snö i Söderbacken. Den alpina premiären ligger en månad framåt i tiden, då ska vi ha minst tre nedfarter av bra kvalitet igång. 

Patric Ädel ser fram emot en ny vinter, fylld av upplevelser. Han är påtagligt glad över uppgraderingen, som över tid säkerställer en tidig öppning av varje vintersäsong, med bra förhållanden i skidspår och backar.

– Vi är otroligt glada över att nu vara igång, vi kan direkt se stora värden, för Orsa Grönklitt och alla våra gäster.

 


Tävlingar och Evenemang

 19/01/2018Skid- & Yogaläger
 20/01/2018MORALOPPET 44 kmLängdåkning
 21/01/2018Hornbergsloppet 42 kmLängdåkning
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
 27/01/2018Sixten Jernberg Memorial RaceLängdåkning
 27/01/2018Harsa Ski MarathonLängdåkning
 28/01/2018Lima Skate MaratonLängdåkning
 28/01/2018StråkenloppetLängdåkning
 31/01/2018Resa till Dobbiaco Cortina med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör