Annonsör
AnnonsörAnnonser
Nya loppet Kaiser Maximilian Lauf genomförde under fina förhållanden i Seefeld i söndags. FOTO: Madelene Minatti.

Nya loppet Kaiser Maximilian Lauf genomförde under fina förhållanden i Seefeld i söndags. FOTO: Madelene Minatti.

Rapport från nya Kaiser Maximilian Lauf

När König Ludwig Lauf i bayerska Oberammergau tvingades ställas in på grund av snöbrist och varmt väder valde man att genomföra tävlingen i Seefeld i Tyrolen söndagen den 7 februari.
Visma Ski Classics nya tillskott fick namnet Kaiser Maximilian Lauf.

Då jag själv jobbar som alpininstruktör ett stenkast från start- och målområdet i Seefeld bad mig min pappa, Christian Minatti, att kika förbi på tävlingarna och ställa några frågor till organisationskommittén.

I målområdet är den första personen jag träffar Mathias Svahn som högljutt hejar fram sina åkare. Han berättar att det är ett tufft lopp för hans åkare som startar i motionsklassen, men att spåren är bra. Kaiser Maximilian Lauf kördes 65 kilometer över tre varv för elitåkarna, och ett varv på 22 kilometer för motionärerna.

svahn_seefeld.jpg

Mattias Svahn fanns på plats med ett gäng svenska åkare som först åkt Marcialonga och sedan fick styra om från König Ludvig Lauf till nya Kaiser Maximilian Lauf. FOTO: Madelene Minatti.

Seefeld är en idyllisk skidort belägen i hjärtat av de Österrikiska alperna där man har lång erfarenhet av att arrangera längdtävlingar och andra internationella evenemang. Här avgjordes bland annat längdåkningen då Innsbruck var OS-arrangör 1964 och 1976, och orten ser redan fram emot nästa stora skidfest 2019, närmare bestämt VM.

vy_seefeld.jpg
På många platser i Europa saknas snön. Men inte i Seefeld som bjöd på fina snöförhållanden. FOTO: Madelene Minatti.

Skidorten visar sig från sin allra bästa sida denna söndag. Solen strålar och de omkringliggande bergen stoltserar äntligen med ett tjockt snötäcke och välbesökta pister. Det slår mig att otroligt många svenska åkare gratuleras av speakern i målområdet, och det får jag bekräftat senare på eftermiddagen när jag träffar tävlingsledaren Martin Tauber som berättar att en stor del av startfältet skandinaver.

martin_tauber.jpg
Martin Tauber var Chief of Competition för Kaiser Maximilian Lauf och kommer ha samma roll vid VM i Seefeld 2019. FOTO: Madelene Minatti.

Martin Tauber är Chief of Competition för Kaiser Maximilian Lauf och kommer ha samma funktion när VM arrangeras 2019. Martin är uppvuxen i Seefeld och har en längdskola i skidstadion. Han berättar att man tack vare hans egna längdinstruktörer, alpinlärare från en närliggande skidskola, och ett starkt teamwork har lyckats organisera en lyckad tävlingsdag där allt fungerat jättebra - trots att beslutet att flytta tävlingen till Seefeld togs på måndagen. Trots att anmälningen bara var öppen tre dagar startade 120 åkare i elitklassen och 350 i motionsklassen.

På frågan om man har ambitioner att genomföra loppet i framtiden svarar Martin:
– Absolut, Seefeld lämpar sig perfekt för nordiska grenar och vårt mål är att utveckla längdåkningen och göra den mer attraktiv. Det är däremot inte vår avsikt att ersätta König Ludwig Lauf, vårt mål är snarare att genomföra Kaiser Maximilian Lauf på ett annat datum, eventuellt mellan skolloven i mitten till slutet av januari då det är lite lugnare i Seefeld. Martin håller med Mathias Svahn vad gäller spåren och berättar att Seefeld har en krävande topografi som lämpar sig perfekt för elitåkare. Samtidigt hoppas han naturligtvis att man i framtiden även kan locka mer motionärer till skidorten.

sol_seefeld.jpg
Det blev en tuff utmaning för motionärerna trots att man ”bara” åkte ett varv på 22 kilometer. FOTO: Madelene Minatti.

– Kaiser Maximilian Lauf var den första riktigt bra organiserade tävlingen som man lyckats arrangera på bara fem dagar, instämmer en av Martins kollegor från Visma Ski Classics och fortsätter;

– Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Seefeld där vi tillsammans kan utveckla längdåkningen.

Vinnarna i första upplagan av Kaiser Maximilian Lauf blev Petter Eliassen och Seraina Boner. För bästa svenska resultat stod Britta Johansson Norgren och Daniel Richardsson med en fjärde respektive nionde plats.

 


Tävlingar och Evenemang

 19/01/2018Skid- & Yogaläger
 20/01/2018MORALOPPET 44 kmLängdåkning
 21/01/2018Hornbergsloppet 42 kmLängdåkning
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
 27/01/2018Sixten Jernberg Memorial RaceLängdåkning
 27/01/2018Harsa Ski MarathonLängdåkning
 28/01/2018Lima Skate MaratonLängdåkning
 28/01/2018StråkenloppetLängdåkning
 31/01/2018Resa till Dobbiaco Cortina med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör