Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Seefeld bjuder på fantastiska förhållanden för längdåkning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Seefeld bjuder på fantastiska förhållanden för längdåkning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Resa: Kaiser Maximilian Lauf

Förra vintern hängde Längd.se med Global Sports Tours till Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld, Österrike.
Det blev härliga dagar i ett fantastiskt längdåkningsparadis.
Start och mål för det sex mil långa Kaiser Maximilian Lauf är den forna olympiabyn Seefeld. Det är också här VM på längdskidor kommer att hållas 2019.

Det finns många spännande långlopp att upptäcka över världen. En nykomling i långloppsvärlden är Kaiser Maximilian Lauf. I vinter är det dags för den tredje upplagan av loppet som kom till som en snabb reservort i Visma Ski Classis för tre år sedan och direkt blev ett ordinarie lopp.

Även om loppet är nytt så är terrängen minst sagt klassisk. I Seefeld hölls längdåkningen vid OS både 1964 och 1976. Här tog Sverige OS-guld på stafetten 1964 med Assar Rönnlund på slutsträckan.

VM i nordiska grenar genomfördes här 1933 och 1985. Gunde Svan vann både 30 och 50 kilometer i Seefeld-terrängen 1985.

Med boende precis intill skidstadion i Seefeld och 28 mil vindlande skidspår att utforska så förstår alla att det är ett längdåkningsmecka.

Vi reste från Sverige en onsdag i mitten av januari och efter landning i München väntade transport i minibussar till Seefeld. Torsdagen och fredagen bjöd på fina möjligheter att testa spåren och terrängen.  

På väg ut i spåret direkt bakom hotellet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
På väg ut i spåret direkt bakom hotellet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fantastiska förhållanden
På torsdagen strålande solen över landskapet och det var fantastiska förhållanden när vi tog oss runt på delar av tävlingsbanan. Det blev ett härligt lunchstopp med bland annat gulaschsoppa innan vi tog skidorna tillbaka till Seefeld.

Fint ställe för lunchstopp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Fint ställe för lunchstopp. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nöjd Längd.se-redaktör i solskenet.
Nöjd Längd.se-redaktör i solskenet.

Många skidåkare stötte vi på under dagen. Proffsteamen var förstås ute och testade, precis som många motionärer och så vi fick se Alex Harvey svepa förbi oss ett par gånger. Kanadensaren var på plats för att testa spåren inför VM 2019.

Kaiser Maximilian Lauf går delvis på VM-banorna. Här strax efter att Alex Harvey försvann ur bild. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Kaiser Maximilian Lauf går delvis på VM-banorna. Här strax efter att Alex Harvey försvann ur bild. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kvällarna bjöd på härlig samvaro, mycket skidsnack och vi hade också turen att få en träff med Team Santanders sportchef Magnar Dalen som Global Sports Tours Björn Svensson ordnade. Magnar kunde berätta många anekdoter från sin långa tid i längdåkningsvärldens innersta rum.

På fredagen var det dags att börja tänka på vallningen inför lördagens lopp. Det hade börjat snöa och det blev mjukare förhållanden. För de som så önskade så kunde Global Sports Tours erbjuda hjälp från rutinerade vallare med vallningen. För några av oss andra så blev det att prova oss fram själva.

Härligt med närhet till hotellet
Lördagens lopp bjöd på ymnigt snöfall och riktigt tuffa förhållanden. Härligt då att bo granne med skidstadion. En stor kontrast mot att åka Vasaloppet. Undertecknad var upp på hotellrummet och plockade av överdraget med en kvart kvar till starten som var 09.00.

Banan och loppet bjöd på en fin mix av kupering och flack åkning. Början och slutet på banan har en del härliga backar som ska passeras. Bortre delen av den sex mil långa banan bjuder på flack åkning. Hade det varit samma väder som på torsdagen hade det varit en dröm att åka. Nu blev det betydligt tuffare.

Men det är det som är charmen med skidåkning. Man vet aldrig riktigt vad som väntar.

Här en film från 2017 års snöiga upplaga av Kaiser Maximilian Lauf:


Väl i mål var det förstås minst lika skönt med närheten till hotellet. Att bara ta av sig skidorna och kliva in på hotellet för dusch, mat och avkoppling. Jag har aldrig åkte ett skidlopp med den här bekvämligheten före och efter loppet.

I vinter arrangerar Global Sports Tours åter en resa till Kaiser Maximilian Lauf 10-14 januari.

Huvudloppet går lördag 13 januari. Bansträckningen är 60 kilometer och körs över ett varv. Nytt för 2018 är ett lopp på 30 kilometer för de som önskar en lite kortare distans. På söndagen går loppet också i fri stil på samma bana.

Kaiser Maximilian Lauf bjuder på en spännande bansträckning.
Kaiser Maximilian Lauf bjuder på en spännande bansträckning.

Teknikträning med Anette Böe
– En annan nyhet för 2018 är att vi kommer att ha en helg med teknikträning, instruktioner, teori, skidstrukturer, träningsupplägg med mera, berättar Björn Svensson på Global Sports Tours.

Det är inte heller vem som helst som kommer att hålla i teknikträningen. Det är nämligen förre världsåkaren Anette Böe. Norskan som vann guld på både 5 och 10 kilometer vid VM i Seefeld 1985.

Du kan läsa mer om resan här.

Global Sports Tours arrangerar också resor till följande långlopp i vinter: 4 januari Kinesiska Vasaloppet, 20 januari La Diagonela, 28 januari Marcialonga, 3 februari Dobbiaco-Cortina, 11 mars Engadin Skimarathon och avslutar säsongen den 28 april med Svalbard Skimaraton

 

Siste nyheter

Topp tre på prologen för Snö & Tö Rullskidstour: Fr.v. trean Jonas Böhlmark samt Jonathan Hedbys och Marcus Look som delade segern. FOTO: David Holmström.

Sekundstrid på Snö & Tö Rullskidstours prolog

Snö & Tö Rullskidstour är igång. Touren tjuvstartade häromveckan med en prolog på 10 kilometer i Täby Kyrkby strax utanför Stockholm. Totalt kom 73 åkare till start vilket är en fördubbling av antal ...