Annonsör
AnnonsörAnnonser
Sommaren är här men det rör på sig bland långloppsteamen i Ski Classics. FOTO: Magnus Östh.

Sommaren är här men det rör på sig bland långloppsteamen i Ski Classics. FOTO: Magnus Östh.

Ski Classics silly season har startat

Visma Ski Classics säsong nummer sju är till enda sedan snart två månader och Silly season har startat.
Här följer några nyheter från de tio bästa teamen i Ski Classics-cirkusen.

Visma Ski Classics-säsongen slutade i april och nu har många av proffs-teamen precis börjat eller precis avslutat sitt första läger inför nästa vinter. Flera av lagen har Guide World Classics Tour, med tre långlopp på rullskidor som det stora målet för sommaren. Men den mesta av tiden från nu och fram till november handlar det om att förbereda sig för vintern.
Teamen har till och med den 30 september för att presentera sina lag.

Men redan nu kan vi se några förändringar bland lagen. Här är en snabb titt på statusen för de tio bästa teamen förra säsongen.

1) Team Santander. Det norska laget med den spanska banken som titelsponsor har dominerat Visma Ski Classics de senaste åren. Nu har de förlorat Johan Olsson som har gått i sluta som elitåkare. Men eftersom han inte alls åkte några lopp i Visma Ski Classics de senaste två säsongerna så kommer det inte att göra så stor skillnad. Om något ska stoppa Team Santander från att ta ännu en titel kanske det beror på hur laget ser ut på damsidan. Rykten säger att Justyna Kowalczyk kanske byter lag. Och kommer Katerina Smutna fokusera mer på OS i stället för långlopp nästa säsong?

2) Lager 157 Ski Team. Det svenska laget med totalvinnaren Britta Johansson Norgren har också en stark herrtrupp. Om Fredrik Byström kan tävla trots de hjärtproblem som satt honom åt sidan i slutet av säsongen är laget starkt om de kan behålla alla åkare. De har just gjort ett intressant nyförvärv i Anton Karlsson. Anton åkte några Visma Ski Classics-lopp för laget i vintras och visade sig vara en bra sprinter. Nu blir han en viktig del av laget och hans mål är att vinna den gröna sprintvästen.

3) Team United Bakeries. Ända sedan första säsongen 2011 har namnet Team United Bakeries hittats i resultatlistorna. Men nu verkar det (inte bekräftat) som nuvarande Team United Bakeries, som kommer från Team Skigo 2013, kommer att ändra sin titelsponsor. Förmodligen kommer de flesta åkarna i laget att bilda en nytt team och fortsätta. En åkare, Chris Jespersen, har lämnat laget för att bli en del av Petter Northugs team.

4) Team LeasePlan. Thomas Alsgaards lag har varit en del av Ski Classics sedan starten 2011 (då som Team United Bakeries), men nu är eran över. Laget kommer att läggas ner och åkarna måste leta efter andra alternativ. Om Petter Eliassen kommer att tävla alls är inte säkert. Han kan kanske fokusera på arbete istället för att tävla. Många av de andra åkarna kommer förmodligen att dyka upp i andra lag. Tiden får utvisa hur det blir.

5) Team BN Bank. Det lilla norska laget som styrs av Öystein "Pölsa" Pettersen hade en bra start som ett lag förra året, trots en eländig dag på Vasaloppet. Det verkar som huvudgruppen som består av Pölsa, Morten Eide Pedersen och Simen Östensen fortsätter och når även ännu högre nästa säsong.

6) Team Serneke. Ett nytt lag från förra säsongen med en bra start, precis som Team BN Bank. Om de kan behålla stjärnor som Sara Lindborg och Oskar Kardin kommer de sannolikt att ha en bra säsong till. Kanske kan de krydda truppen med några åkare som tidigare tävlat för Team LeasePlan?

7) Team Pioneer Investments. Den entusiastiska teamchefen Lukas Bauer har gjort ett bra jobb med sitt lag. Han samlar också några poäng själv, mestadels med hjälp av fäste på skidorna som en av få. Laget har nyligen startat upp sitt första läger och de flaggar för flera nyheter inom en snar framtid.

8) Russian Marathon Team. Det ryska laget hade inga exceptionella stjärnor förra säsongen, men med bredd i laget lyckades de bli topp tio i totalen. Laget för nästa säsong är ännu inte spikat. Man kan fortfarande ansöka om en plats i laget och du hittar hur du ansöker på deras Facebook-sida.

9) Team Robinson Petshop Trainer. Det är svårt att få reda på vad som händer i det italienska laget med Heli Heiskanen som bästa skidåkare förra året. Det finns inte mycket aktivitet i deras kanaler. Kanske kan vara några förändringar på gång?

10) Team Tynell. Ett av de minsta lagen har förlorat sin bästa herråkare, Jerry Ahrlin, som har avslutat satsningen. För att fylla gapet från honom har man rekryterat Jens Eriksson från Team Santander. Jens var tvåa i Vasaloppet Kina förra säsongen och han har varit topp femma i Vasaloppet som bäst.

Rykten säger också att det är ett nytt finskt team på gång. Och kanske Team Forever Nordic kommer att kunna nå topp tio nästa säsong. De kommer att släppa några intressanta nyheter i juli.


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör