Annonsör
AnnonsörAnnonser
Sverige runt

Svenska Skidspelens VD Jimmy Birklin gläds åt att det blir skidpremiär både för backhoppning och längdåkning på Lugnet i Falun i helgen. FOTO: Svenska Skidspelen.

Svenska Skidspelens VD Jimmy Birklin gläds åt att det blir skidpremiär både för backhoppning och längdåkning på Lugnet i Falun i helgen. FOTO: Svenska Skidspelen.

Skidpremiär i både backe och spår i Falun

Flera landslag i backhoppning står på kö för att träna i Falun. Samtidigt ligger en bana klar för längdåkning.
Helgens skidpremiär på Lugnet, som fått namnet Nordic Snow Premiere, har blivit omtalat i stora delar av skidvärlden.

– Vi är mycket glada över att vår vision, om en attraktiv skidpremiär i Falun, blivit verklighet. Speciellt eftersom detta innebär att backhoppningen får ett lyft i Falun och Sverige. Det gynnar också Holmens IF, säger Jimmy Birklin, VD i Svenska Skidspelen. Han fortsätter:

– Jag tror vi är först i Europa med att den här säsongen erbjuda backhoppning på riktig snö.

Från och med den 27 oktober finns det alltså snö i Faluns normalbacke. Därmed har nationer som Kanada, USA, Estland och Sverige gjort klart att de kommer att förlägga träningsläger i Falun. Dessutom talar det mesta för att backhoppare från Finland och Frankrike väljer Falun som träningsort.

Därmed kommer det att hoppas backe i Falun nästan varje dag fram till december. Eftersom varje backhoppare köper dagkort, samtidigt som de sover och äter i Falun, innebär detta intäkter till kommunen, Holmens IF och Skidspelen samt ett turistekonomiskt tillskott till företagen i Falun.

Jimmy Birklin bekräftar att Nordic Snow Premiere är ett av Svenska Skidspelens nya viktiga verksamhetsområden för att bredda verksamheten inför framtiden.
Internationellt intresse Marit Nybelius, verksam inom Holmens IF och backhoppningens grenråd i Svenska skidförbundet har haft en viktig funktion när det gäller att vara kontaktperson och informera backhoppningsvärlden om snö- och backsatsningen i Falun, samt möjligheten till träningsläger. Hon bekräftar att det internationella intresset är stort för vad som händer i Falun:

– Vi har fått ett mycket bra gensvar. Bland annat har Internationella skidförbundet uppmärksammat detta stort på sin hemsida. Både på delen för backhoppning och nordisk kombination. Att erbjuda snö redan den 27 oktober imponerar på många.

Mycket snö Falu kommun, genom Kultur- och fritidsförvaltningen, har också varit mycket aktiv med att skapa en tidig skidpremiär i Falun. Snö från fjolårssäsongen har sparats som nu läggs ut både i underbacken och till en bred och fin slinga på drygt en kilometer för längdskidåkning.

Jonas Boström, verksamhetschef på Lugnet, konstaterar att det nu finns mer snö sparat jämfört med inför fjolårets skidpremiär.

– Förra årets satsning på tidig skidåkning i Falun blev mycket uppskattat och gick bra ekonomiskt. Därför är det med stor glädje som vi kan bidra till en uppföljning som både innebär att det nu blir regelbunden backhoppning i Falun kombinerat med längdskidåkning. Jag tror även vi kommer att kunna erbjuda en något längre skidslinga jämfört med samma tid förra året.

Det innebär att skidpremiären i Falun når en bred målgrupp med både backhoppare och längdåkare på olika nivåer. Jonas Boström berättar att spårkort redan nu finns att köpa antingen på Lugnets hemsida eller i Lugnetreceptionen.


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör