Annonsör
AnnonsörAnnonser
Stina Nilsson blir en av huvudfavoriterna i när säsongen drar igång med supersprint i Östersund i slutet på oktober. FOTO: Rolf Zetterberg.

Stina Nilsson blir en av huvudfavoriterna i när säsongen drar igång med supersprint i Östersund i slutet på oktober. FOTO: Rolf Zetterberg.

Skidpremiär i Östersund med TV-sänd supersprint

Östersund Vinterfestival blir värd för säsongens första stora internationella skidtävling som arrangeras den 27-29 oktober. Finalerna med världseliten på startlinjen kommer att direktsändas i SVT.
Tävlingen blir den första av fyra deltävlingar i nya Volkswagen Sprintcup, VW Sprintcup.

Samma helg arrangeras också en ungdomstävling, en företags- och en parasprint. Parallellt bjuds det på en stor skidmässa med utställningar och föreläsningar. Tävlingarna och mässan inramas med bankett, underhållning och lokalproducerad mat.

Av arrangörerna utlovas en annorlunda skidupptakt för säsongen med namnkunniga åkare på startlinjen samt presentationer av säsongsnyheter på skid-, valla- och klädfronten.

För att genomföra tävlingarna kommer Östersunds kommun att lägga ut 500 kubikermeter snö för den 100 meter långa skidbanan. Det byggs en läktare med plats för 8 000 åskådare.

– Det känns jätteroligt att få samla skid-Sverige till en tidig säsongspremiär hos oss och få möjlighet att skapa en mötesplats för alla längd- och träningsintresserade, säger Sten Forsberg, Sverigechef för Volkswagen som är ett viktigt stöd för utvecklingen av svensk längdskidåkning.

– Vi är glada över att vara del av en av Sveriges största vintermässor. Vi ser framemot att tillsammans med våra leverantörer erbjuda besökarna vår expertis runt produkter och material, säger Kristoffer Mola mässgeneral för Intersport som är en av vintermässans viktiga samarbetspartners.

Volkswagen går också in och stödjer en helt ny cup för sprint, där VW Supersprint i Östersund är första deltävlingen.

– Med sprint som en etablerad kortdistans inom längdåkningen är det en naturlig utveckling att ta ett samlat grepp om dessa tävlingar. Den nya sprintcupen blir en morot för snabba åkare då det blir prispengar till segrarna, samtidigt som tävlingsdiciplinen får ökad uppmärksamhet, säger Fredrik Myhr ansvarig för VW Sprintcup och VW:s längdsatsning.

Inför Östersund Vinterfestival startas också ett nytt eventbolaget, Jämtländska Sportkompaniet, där Jämtland Härjedalens Skidförbund och länets skidföreningar samverkar för att utveckla och genomföra tävlingsarrangemang och event inom längdåkning.

– Samverkan i ett gemensamt bolag kommer att öppna för fler och större skidtävlingar och event framöver med syftet att skapa större idrottsupplevelser, säger Ante Andersson Jämtland Härjedalens Skidförbund och Sportkompaniet.


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör