Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
LISA LARSEN vann D20 igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
LISA LARSEN vann D20 igen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Skrällfritt i Sverigecupen

Det blev väntade segrare när Sverigecupen intog Skellefteå på lördagen. IFK Moras Rickard Andreasson vann herrklassen och Maria Rydqvist, Östersund, damklassen. I D19-20 övertygade Lisa Larsen (bilden) stort.

Det blev en riktig vinterdag när första dagen av Sverigecupen - eller Vattenfall och Intersport cup, som den heter - avgjordes i Skellefteå. Det är tillika första omgången av fyra i cupen.
Ett rejält snöväder svepte in över tävlingsarenan under fredagen och bäddade in skidstadion. Snöandet fortsatte även under första tävlingen, H19-20, vilket delvis kan förklara att H17-18-killarna körde lika snabbt (när de körde hade nämligen snöandet upphört). Trots allt var förhållandena rättvisa för alla och banorna i gott skick för den fria stilen.

Väntade namn
I H19-20 (15 km) var det som i de flesta av dagens klasser väntade namn i topp. Martin Liljemark, SK Bore, vann 19,7 sekunder före Fredrik Jonsson, Hudiksvall, och 25 sekunder före Calle Halfvarsson, IFK Mora, på tredje plats. De första fem åkarna i klassen ingår i juniorlandslaget.
I H17-18 segrade Emil Linell från Högbo GIF 44 sekunder före Daniel Svensson, IFK Mora, med Luckstas Arvid Elffors ytterligare två sekunder bakom. Här var Svensson den stora skrällen på andraplatsen. I den här klassen kämpar åkarna om att få köra juniorlandskamp i Norge första veckan i februari då också JVM går av stapeln i Frankrike.

Delsbotjej i topp
I D17-18 fick en klubb med gamla anor, Delsbo IF, en vinnare i Marika Sundin som var 43 sekunder före överraskningen Ida Claréus, Offerdal, och trean Linda Lundberg från Jukkasjärvi, som åkt starkt i många år nu. Lundberg 54 sekunder efter.
I D19-20 är Lisa Larsen, Sundbyberg, dominant och hon vann också 40 sekunder före Hanna Brodin, Falun Borlänge (båda tillhör landslaget), och trean Emma Wikén, Åsarna. 2,02 efter.

Få landslagsåkare
Seniorklasserna var av förklarliga skäl åderlåtna på grund av VC-tävlingarna i Davos. Men av de som slåss om VC-platser framöver ligger Östersunds Maria Rydqvist bäst till då hon vann 15 sekunder före klubbkamraten Ingrid Wikman medan Åsarnas Ida Olsson var trea, 22 sekunder efter. Noterbart här att Ingrid Wikman är tillbaka efter skador och har kunnat träna bra, bland annat med det finska landslaget under Magnar Dalens ledning.
I herrklassen fick fristilsspecialisten Rickard Andreasson, IFK Mora, stå över VC-tävlingarna den här helgen och kunde istället vinna i Skellefteå. Han var 24 sekunder för Fredrik Karlsson, Eksjö, och 1,02 före Falun Borlänges Fredrik Östberg.

Imorgon rullar tävlingarna på med sprint.

(Fullständiga resultat redovisas under rubriken resultat senare)

Siste nyheter

Det är fina förhållanden vid Jarlstugan i Rättvik inför skicross-sprinten på lördag. FOTO: John Vikman.

Skicrossprint på nyrenoverad skidarena i Rättvik

IK Jarl Rättvik har inte arrangerat Jarlloppet på några år. Men nu kommer man tillbaka med Jarlloppet skicross på lördag. – Det är enkel sprinttävling i skejt med en prolog och sedan placeras man i A...
Emil Jönsson och Zebastian Modin jublar efter nattens VM-guld i sprint vid para-VM i Kanada. FOTO: Christer Skog.

VM-guld till Modin i par med Jönsson

Zebastian Modin försvarade sitt VM-guld i sprint när han i natt vann i kanadensiska Prince George tillsammans med ledsagaren Emil Jönsson.