Annonsör
AnnonsörAnnonser
Sverige runt

Snöläggningen inför öppningen är påbörjad i Orsa Grönklitt. FOTO: Orsa Grönklitt.

Snöläggningen inför öppningen är påbörjad i Orsa Grönklitt. FOTO: Orsa Grönklitt.

Snöläggningen inför öppningen är påbörjad i Orsa Grönklitt

Till helgen, med start lördag 28 oktober, öppnar Orsa Grönklitt för vintern. Premiärhelgen är efterlängtad av många. De första dagarna kommer att bjuda på spår i närheten av Längdcentrum, för att inom snar framtid sträcka sig vidare ut i spårsystemet.
– Äntligen är det dags, det är många som vill förgylla den här tiden på året med bra skidåkning, säger Marcus Laggar, längdansvarig i Grönklitt.

Så här beskriver han arbetet med snö och spår inför premiären:

– Vi har börjat täcka av den stora, sparade snöhögen på skidstadion, samt högen i Östbacken, snö som vi återanvänder från den alpina fjolårssäsongen. Vi kommer de närmaste dagarna att lägga ett tjockt och stabilt snötäcke på delar av konstsnöspåret och inne på skidstadion. Vi pratar i första läget om ett par kilometer av spår. Nytt för i år är att vi även drar spår längs det mjuka, sköna vägspåret, i riktning mot Stormon, så långt snön räcker. 

Marcus tror på en stor variation av åkare den första veckan, allra helst då premiären infaller i samband med skolornas höstlov.

– Vi har i första läget valt att prioritera riktigt bra spårkvalité. Sammantaget, de första dagarna kommer vi att kunna erbjuda bra skidåkning i fina spår, öppet för alla, på kortare slingor i närhet av skidstadion. Marcus är glad ur både det korta och långa perspektivet.

– Fjolårets skidsäsong pågick i mer än ett halvår, det var en säsong som var helt magisk ända in i maj. Att i helgen få starta upp en ny säsong är oerhört roligt, vi vet vilka träningsförutsättningar och upplevelser som väntar här de närmaste månaderna. Det fina är ju också mixen av åkare som är här, landslagsåkare, Vasaloppsåkare, motionärer, familjer och så vidare. Dessutom verkar ju kung Bore vara beredd att bjuda på riktig vinter snart, vi har i alla fall fått föraningar om detta. Får vi lite kyla, och hjälp med snö från ovan, räknar jag med att vi inom kort har en stor del av vårt spårsystem på 100 kilometer öppnat.

 


Tävlingar och Evenemang

 09/03/2018Resa till Engadin Skimarathon med GSToursLängdåkning
 24/03/2018TornedalsloppetLängdåkning
 14/04/2018Fjälltopploppet motionsklass
 25/04/2018Resa till Svalbard Skimaraton med Global Sports Tours (GStours)Längdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör