Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
IFK Umeå-duon Erik Silfver (tvåa) och Robin Norum (etta) toppar rullskidvärldscupen inför avslutningen i Italien 9-11 september. Det är svensk ledning i övriga klasser också. FOTO: Svenska Skidförbundet.
IFK Umeå-duon Erik Silfver (tvåa) och Robin Norum (etta) toppar rullskidvärldscupen inför avslutningen i Italien 9-11 september. Det är svensk ledning i övriga klasser också. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Spännande avslutning väntar i rullskidvärldscupen

Sommarens tredje världscuphelg i rullskidor avslutades i söndags i Madona, Lettland.
När en tävlingshelg av årets världscups återstår så har rullskidslandslaget guldläge i alla klasser.

Tävlingarna gångna helgen i Madona var mycket välarrangerade och det svenska laget hade bara gott att säga om den gästfrihet som erbjöds.

För första gången någonsin arrangerades en mintour i rullskidornas världscup, något som uppskattades bland de aktiva. Slutsegrarna i mintouren gick i blågul favör. Sandra Olsson, Malungs IF vann damklassen och Robin Norum, IFK Umeå, vann herrklassen. Emma Larsson, IFK Mora, vann damjuniorklassen och Marcus Fredriksson, Lycksele IF, vann herrjuniorklassen. Övriga svenska åkare på plats gjorde också fina resultat.

Samtliga resultat världscupen Madona

Tävlingarnas officiella webbplats (med bland annat bilder från tävlingarna och den livestreaming som gjordes första tävlingsdagen)

En tävlingshelg återstår av årets rullskidsvärldscup, 9-11 september i Trento, Italien. Inför dessa tävlingar så kan svenska rullskidslandslaget både vinna alla klasser individuellt samt hela nationscupen. Lyckas man med detta så skriver man historia då det aldrig inträffat förut. I Trento blir det sprint 9 september, backtävling 10 september och masstart 11 september.

Tävlingarnas officiella webbplats

I damjuniorklassen leder Emma Larsson, IFK Mora, efter den fina sommar hon haft. Marginalen är 107 poäng till Olga Plotnikova, Ryssland på andraplatsen. Julia Angelsjöö, Storvreta IK, är fyra och har framförallt chans på tredjeplatsen då det bara är femton poäng dit.

Totalställning världscupen damjunior

Herrarnas juniorklass ser ut att bli en helsvensk uppgörelse då Alfred Burkqvist, IK Stern, och Marcus Fredriksson, Lycksele IF, skaffat sig ett rejält försprång till övriga. Fredriksson leder med 170 poäng före Buskqvist i nuläget. Buskqvist är i sin tur 64 poäng före Francesco Becchis, Italien, på tredjeplatsen. Gabriel Strid, Sunne SLF, ligger på en fin fjärdeplats efter sin imponerade åkning på för-VM i Sollefteå och i Madona.

Totalställning världscupen herrjunior

Sandra Olsson, Malungs IF, har haft en mycket fin sommar och har i det närmaste avgjort damklassen. Hon har 166 poäng till godo på tvåan Ksenia Konohova, Ryssland. Bakom Konohova är det dock små skillnader och det kan bli en mycket rafflande avslutning.

Totalstälning världscupen damer

Robin Norum, IFK Umeå, har varit omutlig i sommar och radat upp fina resultat. Det har betalat sig och han leder herrklassen med 304 poäng. Vilket innebär att han avgjort världscupen då inga bonuspoäng delas ut i Trento och man maximalt kan ta 300 poäng om man vinner alla tävlingar. Norums klubbkamrat Erik Silfver har även han gjort många fina resultat och ligger tvåa. Det är dock bara 30 poäng till trean Emanuell Becchis, Italien, så det kan bli en nagelbitare när Becchis har hemmaplan.

Totalställning världscupen herrar

Nationscupen kan för första gången någonsin sluta med svensk seger. Trots att rullskidslandslaget skördat så stora framgångar så han man alltså hittills inte lyckats ta hem nationscupen men nu finns chansen, ledningen till tvåan Ryssland är drygt 1000 poäng inför avslutningen. Ryssland i sin tur går en knallhård kamp mot Italien och sista tävlingarna blir direkt avgörande.

nationscup_roll16.jpg

Noterbart är att Kanada för första gången tagit poäng i rullskidornas nationscup eftersom man medverkade med ett juniorlag på för-VM i Sollefteå.

Siste nyheter

Det var full aktivitet med skid- och vallatester under torsdagen. Här testar IFK Umeå-duon Robin Norum och Erik Silfver glid. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

De bästa går ut först i Bruksvallarna

I morgon fredag är det dags för säsongspremiär i Bruksvallarna. På grund av snöläget kommer de bäst rankade åkarna starta först. I damklassen Charlotte Kalla och på herrsidan Daniel Richardsson.
Vasaloppet lanserar nu Nattvasan 45 som ett komplement till Nattvasan 90. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet lanserar nytt lopp: Nattvasan 45

Nattvasan 90 kördes för första gången 2017. Ett lopp som av många har beskrivits som en nästan magisk upplevelse, men även som något av det tuffaste man kan utsätta sig för i Vasaloppsarenan. Deltaga...
Konstnären Mia Malmlöf har skapat ett vintermotiv för Vasaloppets vintervecka 2019 och ett sommarmotiv 2019 för Vasaloppets sommarvecka. FOTO: Vasaloppet.

Mia Malmlöf har skapat Vasaloppets konstverk 2019

Vid en ceremoni på Café Zorn i Mora på onsdagseftermiddagen avtäcktes 2019 års två officiella Vasaloppsmotiv som kommer att pryda Vasaloppets diplom, affischer och trycksaker under året. Konstnären M...