Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vallningsbilar på rad och norska esset Ingvild Flugstad Östberg. Nu finns möjlighet för besökare, att i samband med Svenska Skidspelen, gå på guidade visningar, nära de aktiva. FOTO: Ulf Palm.
Vallningsbilar på rad och norska esset Ingvild Flugstad Östberg. Nu finns möjlighet för besökare, att i samband med Svenska Skidspelen, gå på guidade visningar, nära de aktiva. FOTO: Ulf Palm.

Specialguidningar och skidskytte på Svenska Skidspelen

Specialguidningar, med möjligt för intresserad publik att komma riktigt nära skidåkarna. Det är ett nytt koncept som nu lanseras inför årets upplaga av Svenska Skidspelen den 16-17 mars.
Dessutom förbereder skidspelsarrangörerna en rejäl skidskyttefest.

I samband med många motortävlingar har publiken fått en inblick hur det ser ut i depåerna. Ofta har publiken kommit nära förarna innan tävlingarna. I skidsammanhang, speciellt i samband med världscup och mästerskap, har vallnings- och uppladdningsområdet upplevs som något mystiskt, tillslutet och spännande.

Men inför årets upplaga av lanserar Svenska Skidspelen ett unikt koncept med behind the scens-rundvandringar.

Svenska Skidspelen lanserar nu ett antal specialpaket med både entré och rundvandringar i de områden som normalt inte är tillgängliga för publiken.

Det blir besök i vallaområdet där olika nationernas vallningslastbilar är uppställda. Deltagarna i rundvandringen kommer att få en inblick hur de aktiva förbereder sig inför loppet.

I rundturen ingår också et besök till andra funktioner, som betyder mycket för arrangemanget. Bland annat för OB-bussen, som är så viktig för tv-sändningarna.

– Jag tror inte någon annan världscuparrangör erbjuder liknande visningar för publiken. Detta är ett sätt för oss att öppna upp arrangemanget och bidra till att göra längdskidsporten mer attraktivt för allmänheten, säger Jimmy Birklin, VD för Svenska Skidspelen.

I ett första skede planeras två behind the scens-rundvandringar per tävlingsdag. Varje rundtur innehåller tio-talet deltagare.

Skidskyttefest
Samtidigt som årets upplaga av Svenska Skidspelen, avgörs sista helgen av VM i skidskytte i Östersund. En folkfest som likt skidspelen även engagerar till folkfest. Arrangörerna för Svenska Skidspelen planerar för en skidskyttefest på Lugnet – parallellt med världscuptävlingarna.

Förebilden är sommarens VM-fotbollsfester, där tusentals personer samlades vid storbildsskärmar, för att se Sveriges matcher.

Skidskyttetävlingarna i Östersund kommer att visas på storbildsskärmar som finns på Lugnets skidarena och i skidspelsrestaurangen, som finns i sporthallen.

– Vår ambition är att skapa liknande fester framför skärmarna som fanns i somras. Poängen är att starttiderna för tävlingarna gör att publiken kan se både skidskyttet från Östersund och tävlingarna i Falun. Därmed kan det bli en extra rolig total upplevelse att besöka Svenska Skidspelen, säger Jimmy Birklin.

 

Siste nyheter

Pontus Nordström spurtade hem segern i Engelbrektsrullen före Tom Fahlén till vänster och Daniel Richardsson till höger. FOTO: Jörgen Hjerpe.

Pontus Nordström spurtvann Engelbrektsrullen

Fyra mil långa Engelbrektsrullen kördes på lördagen och i herrklassen blev det spurtavgörande mellan fem åkare där Pontus Nordström, Östervåla IF/Team Serneke var starkast. Damklassen tog Malin Hedlu...
Viktor Thorn har fått en nytt diskbråck och måste genomföra en ny ryggoperation. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Tung motgång för Thorn - ny ryggoperation väntar

Vi intervjuade Viktor Thorn tidigare i sommar kring hans väg tillbaka från vårens ryggoperation. Nu har dessvärre Viktor får ett nytt diskbråck på samma ställe. Så här skriver Viktor själv på Instag...
Längd.se besökte Team XC Gold:s läger i Östersund i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team XC Gold ger inspiration och utveckling

Vi har några gånger skrivit om Jerry Ahrlins projekt Team XC Gold där man som medlem får chansen och möjligheten till stöd och hjälp både vad gäller träning, inspiration och material. I helgen hängde...