Annonsör
AnnonsörAnnonser
I Orsa Grönklitt är man bra på tidig snö. Nu satsar man på ännu vassare snöproduktion. FOTO: Orsa Grönklitt.

I Orsa Grönklitt är man bra på tidig snö. Nu satsar man på ännu vassare snöproduktion. FOTO: Orsa Grönklitt.

Stora snöinvesteringar i Orsa Grönklitt

Grönklittsgruppen rustar för framtiden. Med en uppgraderad anläggning för snöproduktion ska vintrarna bli ännu säkrare i backar och spår.
Och redan nu finns sparad snö som säkrar motsvarande fem kilometer skidspår till hösten.

Orsa Grönklitt kunde den gångna säsongen erbjuda skidspår i över ett halvår, med start i början av november. Den alpina delen öppnade i december och pågick in i maj månad.
Stärkta av den gångna vintern – och med vissheten om att Orsa Grönklitts attraktion som besöksdestination bara växer –sker nu stora investeringar.

– I tre steg ska vi nu göra vår anläggning för snöproduktion ännu vassare, säger Mark Baljeu, VD/koncernchef för Grönklittsgruppen AB, och fortsätter;

– Det första steget innebär att vi skapar ett toppmodernt produktionssystem med utgångspunkt från sjön Rädsjön och in mot backarna i Grönklitt. Det är en sträcka på cirka en kilometer. Systemet finns idag, men kommer att bli mycket bättre ur flera aspekter, även miljömässigt. Vi bygger sen vidare från denna huvudledning i två steg. I vinter kommer vi att fokusera på den alpina produkten med en ledning till Söderbacken. Som ett resultat av detta kommer vi att kunna vara redo och lägga snö våra backar fortare, så fort kylan kommer. Detta är en förändring och utveckling som alla våra gäster kommer att kunna ta del av redan till kommande säsong. Satsningarna fortsätter sedan i flera omgångar.

– Till vintern 2018 kommer vi, i steg tre, att byta ut hela snökanonsystemet för våra längdspår. Vi har också planlagt steg fyra och fem, vilket omfattar Mellanbacken och Norrbacken, projekt som ligger ytterligare något år framåt.

– Det är en stor satsning vi gör i utökad kapacitet för snöproduktionen, i storleksordningen 35 miljoner kronor de första två åren. Det här innebär att vi säkerställer en tidig öppning av säsongen, samt att vi kan vara säkra på att kunna erbjuda riktigt bra förhållanden i skidspår och backar. Parallellt har också stora insatser gjorts med att spara befintlig snö. Denna snö är i första hand tänkt att användas till skidspår i höst.

– Vi har haft en helt magisk skidsäsong, säger Marcus Laggar, längdansvarig i Orsa Grönklitt.

– Säsongen har bjudit på fantastiska vinterförhållanden och pågått under mer än ett halvårs tid. Vi ska nu återanvända den snö som funnits i backarna och göra skidspår av den så fort som möjligt i höst. Vi har snö motsvarande fem kilometer spår som ligger i stora högar, täckta av bark, och väntar på att återbrukas. Detta faktum ger oss ett mycket bra utgångsläge och försteg in i vintern. Vi kan komma igång direkt och erbjuda spår av bra kvalité, preliminärt redan runt Allhelgonahelgen i början av november. Vi kan nu känna en trygghet i våra förberedelser, i synnerhet när vi också vet att det nya snökanonsystemet är på väg. För Orsa Grönklitt betyder det här förstås jättemycket där vi ska kunna erbjuda en ännu bättre produkt nästa vinter.

– Nu går vi in en ny fas där vi ska jobba med underhåll och förbättringar av spårsystemet. Samtidigt ska vi säkerställa att vår sommarprodukt blir så bra som möjligt, med traillöpning, cykling och vandring på våra leder.

En annan positiv nyhet:
I samband med konferensen ”Skidor och pengar” i Stockholm 18 maj fick Orsa Grönklitt ta emot pris som ”Årets vintersportanläggning” i Sverige. De som röstade fram Grönklitt var gäster och allmänhet.


Tävlingar och Evenemang

 07/12/2017Skid- & YogalägerLängdåkning
 17/12/2017Östersund ClassicLängdåkning
 06/01/2018Nordic Ski MarathonLängdåkning
 06/01/2018Camp RipanloppetLängdåkning
 07/01/2018AXA Ski MarathonLängdåkning
 10/01/2018Resa till Kaiser Maximilian Lauf med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 11/01/2018Vasaloppsläger i FalunLängdåkning
 18/01/2018Skid- & Yogaläger
 24/01/2018Resa till Marcialonga 2018 med Global Sports Tours (gstours.se)Längdåkning
 27/01/2018Östersund Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör