Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svärd på väg mot ett av tre veteran-SM-guld i helgen. FOTO: Fredrik Larsson.
Oskar Svärd på väg mot ett av tre veteran-SM-guld i helgen. FOTO: Fredrik Larsson.

Svärd still going strong - snabbast på veteran-SM

I helgen avgjordes veteran-SM i Borås. Tävlingarna genomfördes i bästa tänkbara vårväder. Snabbaste åktid alla dagar och trefaldig mästare i H 40 blev den trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd från Tvärreds IF.

Även om arrangörsklubben Borås SK var tveksam till om det skulle kunna gå att få till bra banor så här sent på säsongen så långt söderut i Sverige så lyckades man. 

 

Man hade gjort ny snö de dagar det var kallt i början av mars och den kördes under veckan ut med lastmaskin och pistmaskin. Efter ett tufft arbete var spåren på fredagens och lördagens fristil i kanonskick. 

 

Fredagens klassiska tävling hade start 14.00 vilket gjorde att solen värmde upp snön och föret blev jobbigt för alla. Banan mätte 2.8 km och grunddistanserna var 5 och 10 km. Det blev dock lite längre distans (6 och 11,6 km) därav långa åktider. 

 

Bädden saltades på fredagens tävling. På natten mot lördag pistades banorna om och det var tre plusgrader på morgonen. Banansvariga väntade sig en lös skatebädd men det visade sig att bädden blivit hård och höll förvånansvärt bra. 

 

Ursprungsbanan för de klassiska loppen var en slinga på 4 kilometer och efter besiktning på lördagen beslutade man att försöka få till den banan. På söndagen skulle en masstart med 30 kilometer för de yngsta genomföras och då kändes det skönt med en längre bana.

 

På söndagen hade de äldsta klasserna, med start 10.00 kanonföre, medan de yngre med start 11.00 hade det tyngre efter att solen värmt på rejält. Det var runt 12-13 grader i skuggan och det tävlades i kortbyxor och kortärmat. 

 

Resultat fredag

 

Resultat lördag

 

Resultat söndag

 

Stark H 40-trio efter söndagens masstart. Tvåan Dan Moberg, ettan Oskar Svärd och trean Tobias Westman. FOTO: Fredrik Larsson.
Stark H 40-trio efter söndagens masstart. Tvåan Dan Moberg, ettan Oskar Svärd och trean Tobias Westman. FOTO: Fredrik Larsson.

 

Moberg, Westman och Svärd strax efter start i solskenet i Borås. FOTO: Fredrik Larsson.
Moberg, Westman och Svärd strax efter start i solskenet i Borås. FOTO: Fredrik Larsson.

Siste nyheter

Är Stina Nilsson redo för en guldkamp på VM-sprinten? I morgon vet vi. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.


Sylvasst svenskt damlag till VM-sprinten

När VM-tävlingarna i Seefeld drar igång på allvar i morgon torsdag ställer Sverige upp med ett sylvasst lag på damsidan. De svenska herrarna får slå ur underläge.
Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen kommer att åka Sälen-Mora tur och retur. FOTO: Adam Klingeteg, Red Bull Content Pool.

Duon som åker Mora-Sälen tur och retur

För Jan Erik Länta, Jokkmokk och Teemu Virtanen, Finland, känner båda att de vill ha en större utmaning än att bara åka Sälen-Mora enkel väg. Därför ska de använda den klassiska målportalen i Mora tv...